Urbi et Orbi

Папа Франциск призова воюващите страни да спрат да сеят смърт

Папа Франциск отслужи Великденска служба пред 150 000 вярващи във Ватикана, преди да отправи посланието си към града и към света (Urbi et Orbi).

Светият отец призова за солидарност с жертвите на вируса Ебола в Африка и разкритикува бедността и нехайството, довели до разпространяването на епидемията в Гвинея, Сиера Леоне и Либерия.

В посланието си той призова воюващите в Сирия по случай Великден да имат смелостта да преговарят за мир, който хората от толкова дълго чакат. Франциск настоя воюващите страни да престанат да сеят смърт и да използват сила срещу беззащитното население и да открият достъп до необходимите хуманитарни помощи за бежанците.

На днешния Великден, който католици и православни празнуват заедно, главата на Римокатолическата църква отправи молитви за умиротворяване на Украйна. Той призова заинтересованите страни заедно с подкрепата на международната общност в дух на единство да попречат на насилието и да предприемат стъпки за умиротворяване.

"Молим те, Господи, да вдъхновиш инициативи за умиротворяване на Украйна, така че заинтересованите страни, подкрепяни от международната общност, да направят усилия, за да спрат насилието и да изградят в дух на единство и диалог бъдещето на страната", каза папа Франциск.

Споделяне

Още от Свят