Папа Франциск призова за диалог с исляма

Папа Франциск призова за диалог с исляма

Папа Франциск призова за засилване на диалога между християнството и исляма и изпрати помирително послание към Китай и други страни, които нямат дипломатически отношения с Ватикана, предаде Асошиейтед прес.

В първата си реч като папа, посветена на външната политика на Ватикана и произнесена пред посланиците на 180 страни в папската държава, Франциск заяви, че ще работи в полза на мира и на бедните и ще "гради мостове" между хората. Новият папа подчерта, че е особено важно да бъде засилен диалогът с другите религии и особено с исляма и че църквата трябва да положи повече усилия за приобщаване на атеистите.

Франциск възнамерява да предприеме пътешествие из страните, които не поддържат дипломатически отношения с Ватикана. Желанието на новия папа да приеме за приоритет подобряването на отношенията с Китай се дължи на обстоятелството, че милиони китайци тайно от комунистическия режим изповядват католицизма, посочва АП.

Агенцията отбелязва че папата е произнесъл словото на италиански вместо на обичайния за такъв случай френски език. Според АП това е поредното доказателство, че роденият в Аржентина първосвещеник на Рим не владее добре други езици освен испански и италиански.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?