Папа Франциск призова за край на смъртта и ужаса в Сирия

"Бог върви редом до бежанците"

Папа Франциск призова за край на смъртта и ужаса в Сирия
Папа Франциск отслужи литургия на открито за Великден. В празничното си послание "Urbi et Orbi" (Към града и към света) той се помоли за мир в Близкия изток и Украйна. Литургията бе отслужена на площад "Свети Петър", който бе украсен с над 35 000 цветя и други растения от Холандия.
 
Папа Франциск призова за прекратяване на “смъртта и ужаса“ в Сирия. Той осъди и взрива, който вчера отне най-малко 112 живота в автобусен конвой в близкоизточната страна. Той даде благословия на вярващите и се помоли за тези, които страдат от война, глад и политически вълнения, подчертавайки зони като Сирия, Украйна и размирните райони от Африка - Южен Судан, Судан, Сомалия и Демократична република Конго.
 
Папа Франциск осъди "потисническите режими" и прикани световните лидери да не допуснат разпространението на конфликти на фона на растящото напрежение в Северна Корея и Сирия.
 
От централния балкон на базиликата "Свети Петър" във Ватикана, главата на Римокатолическата църква заяви, че светът е раздиран от конфликти и е изпълнен с напрежение.
 
"Бог върви редом до бежанците"
 
Бог върви "редом до онези, които са принудени да напуснат родните си страни в резултат на въоръжени конфликти, терористични нападения, глад и потиснически режими", отбеляза той. 
 
Франциск не назова конкретни правителства.
 
"В сложните и често пъти драматични ситуации на днешния свят нека възкръсналият Господ направлява стъпките на всички, които работят за справедливост и мир. Нека дари лидерите на страните със смелостта, от която имат нужда, за да не допуснат разпространение на конфликтите и да сложат край на търговията с оръжие", призова Светият отец.
 
Папата окачестви като подло нападение вчерашния бомбен атентат срещу автобуси с евакуирани хора край Алепо, при който загинаха най-малко 112 души.
 
Папата разкритикува корупцията, която "разпъва на кръст" достойнството на човека
 
По-рано, по време на среднощната пасхална литургия в базиликата Свети Петър във Ватикана, папа Франциск разобличи корупцията и несправедливостите които "разпъват на кръст" достойнството на човека. 
 
В началото на пасхалната служба папата прекоси централната пътека в храма насред мрак, държейки само една свещ. Това символизираше мрака, който се е спуснал над земята след разпъването на Христос на кръста. Когато Франциск стигна до олтара, светлините в базиликата бяха отново запалени и това символизираше светлината от Христовото възкресение.
 
В проповедта си по време на църковната служба папата припомни библейската сцена на двете жени - христовата майка Мария и Мария Магдалена, които дълбоко опечалени посетили гроба на Христос. Той сравни отчаянието на тези две жени с отчаянието, което може и днес да се види по лицата на много хора по света, жертви на бедността, на експлоатацията и на несправедливостта.
 
"В бледите и окъпани от сълзи лица на жените, дошли на гроба на Христос, можем да открием лицата на толкова майки и баби, лицата на децата и на младежите, които понасят бремето и болката на толкова нечовешка несправедливост", каза Франциск, цитиран от електронното издание на в. "Кориере дела сера".
 
"В лицата на тези две жени виждаме отражението на лицата на всички онези, които изпитват болката на мизерията, на експлоатацията и на трафика. Отражението на лицата на онези, които се сблъскват с презрението, защото са имигранти, защото са сираци без родина, без дом, без семейство, чийто поглед разкрива самота и изоставяне. Отражението на лицата на майките, които плачат, виждайки живота на своите деца, погребан под тежестта на корупцията, която лишава от права и потъпква толкова стремежи, погребан под ежедневния егоизъм, който разпъва на кръст и погребва надеждата на мнозина, под тежестта на парализиращата и стерилна бюрокрация, която не позволява на нещата да се променят", заяви папата. 
 
Той добави, че в болката си двете жени, дошли на гроба на Христос, имат лицето на всички онези, чието "достойнство е разпънато на кръст".
 
Папата призова миряните обаче да не се примиряват с това, а да хранят надежда, така както тя е въплътена във възкръсването на Христос.
 
Той каза, че с възкресението си Христос "не само е повдигнал камъка на гроба, но е пожелал и да премахне всички бариери, които затварят хората в техните стерилни песимистични мисли и настроения, в обсесивните им стремежи към сигурност и в безмерните им амбиции, които са способни да се подиграят с достойнството на другите хора".
 
По време на църковната служба папата кръсти и 11 души, повечето от тях възрастни хора от Италия, Испания, Чехия, Албания, Малта, САЩ, Малайзия и Китай, допълва Ройтерс, цитирана от БТА.
Споделяне

Още от Общество