Католическият свят празнува Великден

Папа Франциск призова за мир в първото си великденско послание

Папа Франциск призова за мир в първото си великденско послание

Папа Франциск отправи послание за световен мир и призова хората да прегърнат католическата църква в първото си великденско обращение Urbi et Orbi ("Към града и към света"), предадоха осведомителните агенции, в деня, в който католическата църква празнува Великден.

Конфликтите в Сирия и между израелците и палестинците продължават твърде дълго, заяви папата, призовавайки също за помирение на Корейския полуостров, където Северна Корея влезе в "състояние на война" срещу Южна Корея, предаде Асошийетед прес.

Пред близо 250 000 вярващи на ватиканския площад "Свети Петър" духовният лидер заклейми войните в Африка и порица ненаситния богат свят, който търси "лесна печалба".

"Христос е нашият мир и чрез него молим за мир за целия свят", каза папа Франциск.

Възкресението "означава, че любовта на Бог е по-силна от злото и от самата смърт, означава, че Бог може да промени живота ни и да накара кътчетата от сърцето ни, превърнали се в пустиня, да разцъфтят", заяви понтифексът.

"Христос възкръсна! Бих искал това да стигне до всеки дом и всяко семейство, особено там, където страданието е най-голямо, в болниците, в затворите", посочи папата.

Преди това той отслужи тържествена великденска меса на площад "Свети Петър", след което обиколи с папамобила, за да приветства вярващите. "Молим възкръсналия Христос да превърне смъртта в живот, омразата в любов, отмъщението в прошка, войната в мир", каза Франциск.

От балкона си папата отправи всеобща благословия, докато тълпата скандираше "да живее папата", но пропусна пожеланието "честит Великден", което папите обикновено произнасят на множество езици след посланието Urbi et Orbi. По този повод Асошиейтед прес отбелязва, че досега папата явно изпитва дискомфорт да говори на друг език, освен на италиански, избягвайки дори да говори на испански, когато има повод. Ватикана обясни, че папата не желае да дискриминира другите езици, като отдава предпочитание на родния си език. Италианският по традиция е езикът на Ватикана и използването му е логично, обяснява Ватикана.

Снощи Франциск ръководи тържественото Великденско бдение в базиликата "Св.Петър", което започна по-рано и продължи по-кратко в сравнение с досегашната традиция. Тази година една от най-драматичните части на Бдението, когато папата би трябвало да сподели светлина от свещта си с другите вярващи, докато цялата базилика светне, бе съкратена, както и четеното на някои текстове от Ветхия завет, отбелязва Асошиейтед прес. Ватикана обясни, че папата иска месите, които отслужва, да не бъдат прекалено дълги. По времето на Бенедикт Шестнайсети Великденското бдение обикновено продължаваше почти три часа.

Съкратената служба, започнала и по-рано от обикновено, е само част от нововъведенията, които направи Франциск в церемониите по време на Страстната седмица. На Велики четвъртък той подразни традиционалистите, но си спечели симпатиите на жените и хората с либерално мислене, като изми и целуна краката на две млади момичета в център за задържане на малолетни в Рим, въпреки че в този ритуал обикновено участват само мъже. Ден по-късно, по време на процесията, възпроизвеждаща пътя на Исус към Голгота, Франциск се обърна приятелски към "мюсюлманските братя и сестри", а цялата процесия бе посветена на страданията на християните от тероризма, войните и религиозните фанатизъм в Близкия изток.

Снощи по време на бдението папа Франциск призова онези, които са се отклонили от вярата, да позволят на Бог да се завърне в живота им.

В началото огромната църква, най-голямата в християнския свят,  бе потънала в мрак, напомнящ за тъмнината в гробницата на Исус преди Възкресението му. Около 10 000 вярващи запалиха свещите си, когато папата мина по главната пътека и едва след това светнаха и лампите в базиликата.

Франциск, който бе облечен в сравнително скромни одежди, за разлика от предшественика си Бенедикт Шестнайсети, произнесе проста проповед, преразказвайки библейската история за жените, които отишли в гробницата на Исус и с изненада видели, че той не е там. Бившият архиепископ на Буенос Айрес призова слушателите си "да не се боят от Господните изненади", никога да не губят доверие по време на изпитанията и премеждията на всекидневието, а също така, ако са се заблудили, да позволят на Бог да се завърне в живота им. Ако досега сте държали Исус настрана, пристъпете към него. Той ще ви приеме с отворени обятия, каза папата, говорейки на италиански.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?