Папа Франциск призова за решение с две държави на израело-палестинския конфликт

Папа Франциск
Папа Франциск призова за мир в Ерусалим и Светите земи в традиционното си коледно послание на площад "Свети Петър" преди благословията "Към града и света", съобщи Франс прес.
 
Нека да се молим да надделее волята за възобновяване на диалога между двете страни и най-сетне да бъде постигнато решение чрез преговори, което да позволи мирното съвместно съществуване на две държави във взаимно приети и международно признати граници, заяви папата, цитиран от Ройтерс.
 
Светият отец се появи по пладне на централния балкон на базиликата "Свети Петър" във Ватикана, за да отправи посланието си и благословията "Урби ет Орби" ("Към града и към света").
 
"Ветровете на войната духат в нашия свят и един отживял модел на развитие продължава да поражда упадък на човечеството, обществата и околната среда", заяви Франциск.
 
Папата каза, че може да види Исус в лицата на децата, живеещи в засегнатите от войни зони, и тези, произхождащи от семейства на бежанци и безработни.
 
"Нека се помолим на Господ да има мир за Ерусалим и навсякъде по Светите земи", призова Светият отец и изрази надежда за "подновяване на диалога", който да позволи "мирно съвместно съществуване на две държави" - израелска и палестинска, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
 
Франциск каза, че децата в Близкия изток "продължават да страдат заради нарастващото напрежение между израелци и палестинци", че Сирия остава "белязана от война", а продължаващият конфликт в Йемен "е до голяма степен изпаднал в забвение". 
 
Той не пропусна да спомене и Украйна, където, по думите му, конфликтът трябва да приключи "по пътя на изпълнението на достигнатите споразумения.
Главата на Римокатолическата църква обърна внимание на съдбата на непълнолетните мигранти, които пътуват "сами, при нечовешки условия и стават лесна плячка на трафиканти на хора".
 
Папата се спря на напрежението на Корейския полуостров и каза, че се моли "разногласията да бъдат преодолени и да се изгради взаимно доверие в интерес на целия свят".
 
Франциск припомни и тежката съдба на рохингите в Мианма и Бангладеш.
Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?