Папа Франциск произнесе първата си Ангелска молитва пред 150 000 души

Папа Франциск произнесе първата си Ангелска молитва пред 150 000 души

Папа Франциск се появи за първи път на балкона на бъдещия си апартамент в апостолическия палат във Ватикана, за да произнесе първата си традиционната неделна Ангелска молитва пред многохилядно множество, предаде Франс прес.

"Братя и сестри, добър ден. След нашата първа среща в сряда /деня на избирането му за папа/, аз съм щастлив да ви приветствам в този неделен ден, в този Божи ден, на този площад, който благодарение на медиите придоби размерите на целия свят", заяви папата пред ликуващо и бурно приветстващо го множество, което според италианските медии е наброявало 150 000 души.

На площада "Свети Петър" още от ранни зори започнаха да се стичат десетки хиляди хора. Ангелската молитва се излъчва на големи екрани, инсталирани по булеварда, водещ към Ватикана.

В молитвата си папата настоя за важността на милосърдието и състраданието. В края на молитвата главата на Римокатолическата църква прикани миряните да се помолят за него. Той им благодари за сърдечния прием.

Центърът на Рим бе блокиран за движение заради първата официална проява на папата, но и заради римския маратон, отдаващ почит тази година на новия лидер на Римокатолическата църква. Над столицата прелитаха полицейски хеликоптери..

Преди това папата отслужи литургия в малката църква Света Ана в пределите на Ватикана. Там той призова, миряните да си спомнят, че най-важното послание на Бога е да проявяват милосърдие и състрадание и да могат да прощават. За тази литургия малката църква беше буквално претъпкана от народ.

Папа Франциск неочаквано се появи близо до стените на Ватикана, предизвиквайки скандирания "Франциск, Франциск" от хората наоколо, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА в неделя.

В унисон с неофициалния си стил новоизбраният папа в обикновена бяла роба се приближи до шефа на охраната и явно го уведоми, че би искал да поздрави двама свещеници сред тълпата, които се приближиха и го прегърнаха. След това Франциск продължи към църквата "Света Ана" за литургията.

"Скъпи приятели, благодаря ви от сърце и ви моля да продължавате да се молите за мен. Папа Франциск" - това написа днес Хорхе Берголио на италиански в първото си послание в Туитър в папския профил @pontifex.

След избирането на папата аржентинец в сряда вечерта, папският профил в Туитър отново бе отворен и в него бе поместено кратко съобщение на латински: "Habemus Papam Franciscum" ("Имаме папа, Франциск"). Папският профил @pontifex в Туитър на Бенедикт Шестнайсети на девет езика беше затворен след оттеглянето му на 28 февруари в 20 часа, след девет месеца и половина съществуване.

От откриването на профила на 12 декември той привлече около 2,5 милиона "последователи", от които над милион и половина на английски.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?