Папа Франциск събра рекордни 6-7 млн. богомолци в Манила

Папата често спираше да благослови вярващите, сн. ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск приключи посещението си в Азия в неделя с открита литургия в парк във филипинската столица Манила, където в дъждовното време се събраха рекордните за събитие с участието на глава на Римокатолическата църква между 6 и 7 млн. души, предаде Ройтерс.

"Очевидно ние не можем да преброим всички тези хора, но ние видяхме толкова много хора, че смятаме, че това е най-голямото събитие в историята на папите", каза на брифинг говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди, отбелязвайки, че през 1995 г. папа Йона Павел ІІ събра 5 млн. души при посещение в същия регион.

78-годишният папа мина през събралото се множество с папамобила си, облечен с жълт дъждобран над одеждите си. по пътя си той често спираше да целува деца и да благославя вярващите.

След това в прочувствена литургия той призова филипинците да бъдат мисионери на църквата в Азия - континент, в който католиците съставляват едва 3.2 процента от населението, предаде Франс прес.

Пред богомолците, изпълнили парка Рисал и околните булеварди, Франциск прикани божият син Исус да продължи да благославя Филипините и да подкрепя християните от тази голяма страна в тяхното призвание да бъдат мисионери на Църквата в Азия и по целия свят.

Филипините са една от основните страни в Азия. Това е дар от Бога, това е благословия. Но това е и призвание. Филипинците са призовани да бъдат мисионери на вярата в Азия, каза папата.

В последната си литургия във Филипините папата разкритикува корупцията, конформизма, разхищението, заплахите срещу околната среда и нападките срещу традиционното семейство.

В много критично описание на съвременното общество Франциск заяви, че хората разрушават единството и красотата на човешкото семейство, като създават социални структури, поддържащи бедността, невежеството и корупцията. Папата добави също, че хората обезобразяват красотата на природата.

Главата на Римокатолическата църква говори и срещу притегателната сила на модерните вещи и прикани хората да не пилеят божиите дарове, използвайки модерни предмети.

Франциск припомни също колко важно е да се защитават семействата.

За жалост семействата имат голяма нужда от защита срещу подмолни атаки и срещу програми, които противоречат на всичко, което ние смятаме за свято и за истинско, всичко което е красиво и благородно в нашата култура, каза папата и така индиректно той визира законите, разрешаващи абортите, евтаназията, биоетиката и гей браковете.

Ние трябва да гледаме на всяко едно дете като на дар, който да приемем, боготворим и защитаваме. Ние трябва да се грижим за нашата младеж, да ѝ обещаем, че никой няма да открадне нейните надежди, че тя няма да бъде осъдена да живее по улиците, заяви Франциск.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?