Папа Франциск събра рекордни 6-7 млн. богомолци в Манила

Папата често спираше да благослови вярващите, сн. ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск приключи посещението си в Азия в неделя с открита литургия в парк във филипинската столица Манила, където в дъждовното време се събраха рекордните за събитие с участието на глава на Римокатолическата църква между 6 и 7 млн. души, предаде Ройтерс.

"Очевидно ние не можем да преброим всички тези хора, но ние видяхме толкова много хора, че смятаме, че това е най-голямото събитие в историята на папите", каза на брифинг говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди, отбелязвайки, че през 1995 г. папа Йона Павел ІІ събра 5 млн. души при посещение в същия регион.

78-годишният папа мина през събралото се множество с папамобила си, облечен с жълт дъждобран над одеждите си. по пътя си той често спираше да целува деца и да благославя вярващите.

След това в прочувствена литургия той призова филипинците да бъдат мисионери на църквата в Азия - континент, в който католиците съставляват едва 3.2 процента от населението, предаде Франс прес.

Пред богомолците, изпълнили парка Рисал и околните булеварди, Франциск прикани божият син Исус да продължи да благославя Филипините и да подкрепя християните от тази голяма страна в тяхното призвание да бъдат мисионери на Църквата в Азия и по целия свят.

Филипините са една от основните страни в Азия. Това е дар от Бога, това е благословия. Но това е и призвание. Филипинците са призовани да бъдат мисионери на вярата в Азия, каза папата.

В последната си литургия във Филипините папата разкритикува корупцията, конформизма, разхищението, заплахите срещу околната среда и нападките срещу традиционното семейство.

В много критично описание на съвременното общество Франциск заяви, че хората разрушават единството и красотата на човешкото семейство, като създават социални структури, поддържащи бедността, невежеството и корупцията. Папата добави също, че хората обезобразяват красотата на природата.

Главата на Римокатолическата църква говори и срещу притегателната сила на модерните вещи и прикани хората да не пилеят божиите дарове, използвайки модерни предмети.

Франциск припомни също колко важно е да се защитават семействата.

За жалост семействата имат голяма нужда от защита срещу подмолни атаки и срещу програми, които противоречат на всичко, което ние смятаме за свято и за истинско, всичко което е красиво и благородно в нашата култура, каза папата и така индиректно той визира законите, разрешаващи абортите, евтаназията, биоетиката и гей браковете.

Ние трябва да гледаме на всяко едно дете като на дар, който да приемем, боготворим и защитаваме. Ние трябва да се грижим за нашата младеж, да ѝ обещаем, че никой няма да открадне нейните надежди, че тя няма да бъде осъдена да живее по улиците, заяви Франциск.

Споделяне

Още от Свят

Трябва ли да се приеме гласуване по пощата и видеонаблюдение в секциите?