Папа Франциск: Свети Петър не е имал банкова сметка

Папа Франциск

Свети Петър не е имал сметка в банка, Църквата не трябва да се стреми към обогатяване и да се държи като предприемач, каза във вторник папа Франциск по време на всекидневната си литургия в пансиона "Санта Мария" във Ватикана, цитиран от Франс прес.

Искаме ли да направим Църквата богата, тя се състарява, в нея няма живот. Бедността, която трябва да характеризира Църквата, ни спасява от опасността да се превърнем в организатори, предприемачи, отбеляза папата.

В ежедневните си проповеди пред шейсетина души в църквата на пансиона "Санта Марта", където живее, папата има обичай да коментира текст от евангелието за деня. Думите му не бива да се приемат като изрична препоръка към църковните институции да закрият банковите си сметки или да не продължават многобройните си скъпоструващи дейности в областта на здравеопазването, образованието, помощта за бедните по света, казват журналисти и учени, специалисти по въпросите на Ватикана.

Франциск призна, че реформата в римската курия е трудна, говорейки за "упадъчно течение" и за съществуването на хомосексуално лоби, посочва Франс прес.

Реформата в курията (управлението на Църквата), подкрепена от почти всички кардинали по време на подготвителните съвещания на последния конклав, е трудно начинание, призна папата на аудиенция на 6 юни с представители на конфедерацията на вярващите от Латинска Америка и Карибите.

В курията има свети хора, наистина, но има и упадъчно течение. Говори се за гей-лоби и е истина, че то съществува, казал Франциск на разговорите, продължили близо час и обобщени на 11 юни в католическия уебсайт "Размишление и освобождение".

Аз самият не мога да направя реформата, обяснил папата, споделяйки, че е много неорганизиран. Той уточнил, че това ще е работа на комисия от назначени от него осем кардинали, които ще се съберат на първото си официално съвещание в Рим през октомври.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят