Папа Франциск трябва да каже признава ли видения на "Мадоната от Меджугорие"

Поклонници и туристи пред монумент на Дева Мария в Междугорие.

Огромен интерес във Ватикана съпътства очакването на окончателното решение на папа Франциск относно предполагаемите видения на "Мадоната от Меджугорие", дискретно потвърдиха ватикански източници, цитирани от БТА.

Папата е запознат с доклада на международната експертна комисия, който миналата седмица бе внесен в Конгрегацията за доктрината на вярата, и остава скептично настроен спрямо ясновидците, уточниха източниците.

Меджугорие е селище в Босна и Херцеговина с около 4 хиляди жители, които са изцяло етнически хървати и католици. Твърди се, че на 24 юни 1981 година Пресвета Дева Мария се появила пред шестима местни ясновидци. Реакцията на комунистическия режим тогава е да конфискува доброволните пожертвувания на поклонниците и да прегради с полицейски кордон достъпа им до мястото на предполагаемото видение.

При разпадането на бивша Югославия и след края на войната в Босна и Херцеговина през 1995 година местните власти вдигат забраната и за кратко време Меджугорие се превръща в третото най-посещавано от католици място за поклонение в Европа след Лурд във Франция и Фатима в Португалия. В момента то разполага с над хиляда хотела и пансиона, които годишно посрещат около 1 милион посетители, и това го нарежда на първо място в страната по хотелиерство.

През март 2010 година папа Бенедикт Шестнадесети назначи международна експертна комисия за проучване на така нареченото свръхестествено явления в Меджугорие. Комисията бе оглавена от бившия председател на Конференцията на италианските епископи кардинал Камило Руини и съставена от 17 членове, между които кардинали, епископи, теолози и психолози, подбрани сред най-изтъканите световни специалисти по мариология (раздел от богословието, изучаващ Дева Мария) и видения.

Тази стъпка бе предприета, след като изтече информация, че бившият възпитаник на германския папа и архиепископ на Виена кардинал Кристоф Шьонборн е посрещнал Новата 2010 година в Меджугорие, което предизвика бурна полемика във Ватикана.

"Аз отидох преди всичко като поклонник на мястото, където толкова много хора намират вяра и смелост във вярата. Не е задача на ясновидците да дават доказателства, а да препредават видяното. Вярно е, че Мадоната е навсякъде, но също така е вярно, че по тези места се усеща едно много по-силно присъствие," отвърна тогава на критиките кардинал Шьонборн.

Оказва се, че положително отношение към явлението от Меджугорие е имал и Блаженият папа Йоан Павел Втори, който на 27 април ще бъде тържествено канонизиран за светец от папа Франциск. В издадена неотдавна книга, чийто автор е постулаторът на каузата за канонизиране на полския папа монсиньор Славомир Одер, е предаден кратък разговор на Карол Войтила с ясновидката Мирияна (Mirijana) от групата на шестте първи свидетели на видението, след който той заявил: "Ако не бях папа, щях да съм вече на изповед в Меджугорие".

В противовес на тези позиции е утвърдената от Конгрегацията за доктрината на вярата официална формула на латински, която е произнесена от епископа на Меджугорие и гласи "non constat de supernaturalitate" - не е потвърдено явлението да е от свръхестествен произход.

Някои публични изказвания на папа Франциск се тълкуват като косвено отхвърляне на тезата за свръхестествен характер на явлението от Меджугорие. Най-напред той остро порица "християните без Христос, онези които търсят малко по-редки и по-специални неща и се хващат за индивидуални откровения, докато откровението е приключено в Новия завет".

Впоследствие папата предупреди още по-недвусмислено срещу разпространяването на твърдения, че някои ясновидци получавали послания от Дева Мария:"Мадоната е майка и обича всички нас, а не е началник на пощенски клон, които разпраща послания".

Папата единствен има право на окончателно решение по въпроса, след като изслуша становището на Конгрегацията за доктрината на вярата по доклада на международната комисия за Меджугорие.

Споделяне

Още от Общество