Папа Франциск заклейми "проказата на омразата, егоизма и арогантността"

Снимка: Ройтерс

Папа Франциск призова хората, включително служителите на Църквата, да преоткрият способността да изпитват срам заради ролята си в световните злини, предаде Ройтерс.

В проповедта си след традиционното шествие Via Crucis около римския Колизеум по случай католическия Разпети петък, възпроизвеждащо Кръстния път на Исус, папа Франциск говори за срама, понеже толкова много хора, дори някои от Божиите слуги, са позволили да бъдат съблазнени от амбиция и суета. 

По думите му много хора по света днес би трябвало да се засрамят, задето са загубили чувството за срам. Мнозина трябва да се срамуват, защото нашите поколения оставят на младите хора свят, разпокъсан от противоречия и войни, разяден от егоизъм, в който младежите, децата, болните и възрастните са маргинализирани, каза той.

Папа Франциск заклейми "проказата на омразата, егоизма и арогантността" и похвали онези служители на Църквата, които се опитват "да събудят заспалата съвест на човечеството" чрез работата си в помощ на бедните, имигрантите и затворниците. 

Събрани около осветения огромен амфитеатър, след като бяха преминали строги проверки за сигурност, 20 000 вярващи, повечето с факли в ръка, наблюдаваха в пълно мълчание среднощната процесия.

Тази година носенето на кръста беше поверено на младежи, сред които едно момиче в инвалидна количка, на главата на католическата организация Каритас в Сирия, Рияд Сарги, който беше придружен от съпругата си и трите си деца, и на иракска монахиня от ордена на доминиканците – сестра Женвиев Ал Хадай, която почете християнските мъченици от Близкия изток.

Текстовете, придружаващи отделните спирки, тази година бяха написани от 15 младежи на възраст от 16 до 27 години, които порицаха своите връстници, обсебени от върху социалните мрежи.

За церемонията бяха превидени засилени мерки за сигурност, както и за утрешната меса на площад "Свети Петър". Министърът на вътрешните работи Марко Минити потвърди през седмицата повишеното ниво на риск от атентат в Италия, и разположи допълнително 10 000 полицаи, карабинери и войници, за да се грижат за сигурността в целия Рим, припомня Франс прес.

Военни джипове и бронетранспортьори бяха поставени като бариари срещу евентуални атаки с камион. Въпреки всичко 12-метров камион с турски регистрационни табели, чийто шофьор се заблудил, успя да навлезе в зоната за сигурност в центъра на града.

Споделяне

Още от Общество

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?