Папа Йоан Павел ІІ обмислял пенсиониране

Папа Йоан Павел ІІ обмислял пенсиониране
Папа Йоан Павел ІІ е мислил сериозно да се оттегли заради здравословни проблеми през 2000 г., пет години преди да почине. Това разкрива неговият частен секретар Станислав Дживиш в книгата си “Живот с Карол”, която ще излезе през февруари.

Йоан Павел ІІ освен това обмислял промяна на католическото законодателство, така че главата на Римокатолическата църква да се пенсионира на 80 години. Йоан Павел ІІ почина в началото на април 2005 г. на 84 години.

Кардинал Дживиш е работил четири десетилетия като негов личен съветник.

В мемоарната си книга той посочва, зад покушението срещу папата през 1981 г. е стоял Съветският съюз.

“Всички пътища водят към съветското КГБ”, пише Дживиш.

Макар че Москва отрича да е замесена в опита за атентат, Дживиш казва, че папата е бил възприеман като заплаха за съветската империя.

"Агджа беше перфектен убиец. Той бе изпратен от онези, които смятаха, че папата е опасен, неудобен, които се страхуваха от него", пише Дживиш, който е бил в автомобила до папата по време на нападението на площад “Свети Петър” в Рим.

В началото на 80-те години събитията родната на Йоан Павел Полша  задействаха ефекта на доминото, който в крайна сметка доведе до рухването на комунизма в Източна Европа през 1989 г.

Папа Йоан Павел бе категоричен поддръжник на полския антикомунистически синдикат "Солидарност", изиграл историческа роля за краха на комунизма.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?