Папа Йоан Павел ІІ ще бъде погребан в петък във Ватикана

Папа Йоан Павел ІІ ще бъде погребан в петък във Ватикана

Йоан Павел Втори ще бъде погребан във Ватикана в петък ( 8 април) в 10.00 ч. местно време. Това съобщи Ватикана в понеделник, когато колегията на кардиналите се е събрала за първи път след смъртта на папата преди предстоящия до края на месеца таен вот за негов наследник.

На съвещанието бяха обсъдени подробностите около траурните церемонии, които ще продължат девет дни.

В същото време хиляди вярващи от цял свят се събираха пред базиликата “Свети Петър” в Рим, където в 18ч. българско време тленните останки на Светия отец бяха положени за всеобщо поклонение, което ще продължи три дни и три нощи.

В неделя с папата се простиха прелатите, посланиците и други високопоставени лица, сред които президентът и премиерът на Италия. Служителите във Ватикана преминаха мълчаливо край тялото в понеделник сутрин, за да засвидетелстват последна почит.

Властите подготвят изключителни мерки за сигурност, тъй като на погребението се очаква да съберат най-много световни лидери за последните години.

Йоан Павел Втори ще бъде погребан в базиликата "Св. Петър" подобно на повечето римски папи. Според неофициални източници, той не е оставял завещание да бъде погребан в родната си Полша.

Повече от 2 милиона поклонници се очакват в Рим, за да отдадат почитта си към човека, който управлява твърдо паството 26 години с непреклонна лоялност към старите предписания, устоявайки на призивите за модернизация на църквата.

Лампите на площад “Свети Петър” са покрити с всякакви сувенири в памет на Йоан Павел Втори, включително цветя, бележки и детски рисунки, забодени в разноцветни восъчни свещи.

Швейцарските гардове на Ватикана, които обикновено са в пъстроцветни униформи, в понеделник бяха облечени в черно поради официалния траур.

Пръстенът и оловните печати ще бъдат унищожени

Докато десетки хиляди вярващи преминаваха край ковчега на Йоан Павел Втори край традиционната гледка на гроба на Св. Петър, кардиналите на своята първа подготвителна среща в понеделник се занимаваха с практическата страна на полагането на тленните останки на папата, преди да се подготвят да изберат кой ще наследи престола.

Самият Йоан Павел Втори е оставил внушителен план с инструкции, подготвени и приети още през 1996 г., включително и четенето на някакви последни документи, които той може да им е оставил.

В допълнение се очаква кардиналите да организират унищожаването на пръстена на папата и отливките, използвани за оловните печати на апостолическите писма - формалност, целяща да символизира края на неговото управление и да предотврати възможни измами.

Погребението ще бъде впечатляващо грандиозно

Около 200 чуждестранни лидери, монарси, държавни и правителствени ръководители се очаква да пристигнат тази седмица в Рим, за да се простят с папата.  

Сред тях ще бъдат и трима американски президенти - настоящият Джордж Буш и Буш-старши, както и бившият държавен глава на САЩ Бил Клинтън.

По официални данни само в неделя през площада “Свети Петър” са преминали около 200 000 души. 

Огромни екрани са издигнати на 10 места в италианската столица.Те ще показват на живо погребалната процесия за тези, които няма да могат да я наблюдават отблизо.

В понеделник следобед, когато тялото на Светия Отец беше изложено за поклонение в базиликата “Свети Петър”, влезе в сила планът за извънредни действия по обезпечаване на сигурността на територията на Рим.

Планът ще действа през 9-те дни на траурната церемония и цели изцяло да се неутрализират заплахите от всякакви терористични акции, включително и чрез използване на самолети.

Папата почина на 84-годишна възраст в събота след септичен шок и сърдечно-съдов колапс, но от много години страдаше от сериозни здравословни проблеми.

Тялото му очевидно е било подготвяно или балсамирано през цялата нощ.

За първи път в историята на Ватикана, тленните останки на папа бяха показани веднага директно по телевизиите из целия свят.

Чувствам се така, сякаш всички на този площад са свързани в прегръдка с него, каза Лука Гизарди, 38-годишен санитар, един от присъстващите на площад Св.Петър, донесъл със себе си спален чувал и ръчно направено знаме за мир, предаде АП.

В неделя Йоан Павел Втори бе положен в украсения с фрески апостолически дворец на Ватикана, облечен в пурпурна мантия и бяла архиепископска митра, а главата му беше положена на купчина златни възглавници. Около ръцете му имаше увита броеница, а жезълът му беше поставен под лявата предмишница. От двете му страни стояха двама швейцарски гардове, докато дипломати, политици и духовници отдаваха почитта си край нозете му.

Нашият Свят отец изглежда съвсем спокоен. За нас е удовлетворение да го видим така изпълнен с чистота, каза отдавайки почитта си кардинал Роджър Махони от Лос Анджелес.

Животът му приключи и той ни остави своя дух, допълни кардиналът.

По целия свят камбаните биеха и поклонниците се молеха в памет на мъжа, който управлява по-дълго от почти всичките си предшественици, който допринесе за падането на комунизма в Европа и разпръскваше послания за мир при честите си пътувания по света.

Подготвителни срещи за избор на нов папа

Започвайки поредица от подготвителни срещи, кардиналите мълчаливо ще се преценяват един друг, за да изберат 265-ия наследник на първия папа Св.Петър.

Конклавът, който ще се състои при пълна секретност, а всички кардинали ще бъдат изолирани, докато не вземат решение, трябва да започне между 15-ия и 20-ия ден от смъртта на папата.

Йоан Павел Втори беше на 58, когато кардиналите го посочиха през 1978 г като първия папа, който не е италианец от 455 години насам. Той е ръкоположил всичките 117 кардинали, които трябва да участват в конклава за избор на негов наследник, освен трима. Няма гаранция, че неговата политика на консерватизъм ще продължи и при новото управление.

Йоан Павел Втори се противопоставяше на разводите, контрола над раждаемостта и абортите, ръкополагането на жени и премахването на забраната за брак на висшите духовници - все теми, които предизвикват сериозни спорове в църквата.

Днес, докато скърбим за загубата на папата, който ни напусна, отваряме сърцата си за визията за нашата вечна съдба, каза в неделя кардинал Анжело Содано, номер 2 сред официалните лица във Ватикана.

Очаква се Йоан Павел Втори, който канонизира най-много светци в сравнение с предшествениците си, да се присъедини към техния списък.

Траурна книга бе отворена и в София

Депутати, дипломати, църковни служители и много граждани записаха съболезнованията си в траурната книга, която бе отворена по повод кончината на папа Йоан Павел Втори в посолството на Ватикана в София. Според посланик Джузепе Леанца хората от целия свят са почувствали загубата на един баща и световен лидер. "Ние от Католическата църква все пак приемаме този момент и със спокойствие," каза посланик Леанца. "Това вътрешно спокойствие идва от уверението, което имаме, че над всички нас има един общ баща, когото наричаме Бог и който ни води. Ние сме уверени, че Бог пак ще дари на човечеството един голям лидер и духовен водач, който ще умее да ни води напред. Това е посланието, което отправям към новия папа," каза посланик Джузепе Леанца.

Споделяне

Още от Свят