Папандреу смени посред нощ всичките си министри без финансовия

Папандреу смени посред нощ всичките си министри без финансовия
Премиерът на Гърция Георгиос Папандреу сериозно обнови състава на правителството на фона на икономическата криза и тежките реформи, провеждани според споразумението с ЕС и МВФ. Промените в правителството бяха оповестени от неговия говорител Георгиос Петалотис в понеделник късно вечерта.

Ключовият за правителството пост на финансов министър остава за Георгиос Папаконстантину. Промените стават в деня, когато европейските финансови министри трябва да одобрят следващия транш от помощта на Гърция.

Димитрис Друцас е новият външен министър, пост, който Папандреу преди запази за себе си, а Друцас бе негов заместник. Михалис Хрисохоидис, оглавявал полицията, ще ръководи министерството на икономиката, а на негово място е назначен депутатът от ПАСОК Христос Папуцис. Възроденото Министерство по морските работи, островите и риболова ще оглави Янис Диамантидис.

Бившият икономически министър Лука Кацели отива в Министерството на труда. А оттам Андреас Ловердос се прехвърля в Министерството на здравеопазването. Досегашният здравен министър Марилиза Ксеноянакопулу ще се преквалифицира в заместник-министър на външните работи. Костас Скандалидис сменя Катерина Бадзели на поста министър на земеделието.

Като цяло рязко е увеличен броят на членовете на правителството, основно за сметка на заместник-министрите, които във всяко министерство ще са 2-3. Трима заместник-министри напускат правителството, за да участват в изборите през есента.

Новото правителство ще положи клетва във вторник през деня. 

Споделяне

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?