Папата благодари от името на "цялата църква" на огнеборците, спасили "Нотр Дам"

Папата благодари от името на "цялата църква" на огнеборците, спасили "Нотр Дам"

Папа Франциск изрази "благодарността на цялата (Католическа) църква" към огнеборците и всички, "положили усилия дори с риск за живота си", за да спасят от пламъците катедралата "Нотр Дам" в Париж, предаде Франс прес.

"Нека Дева Мария ги благослови и подкрепи възстановителните работи. Нека това стане общо дело за възхвала и прослава на Бога", заяви папата по време на традиционната си седмична генерална аудиенция на площад "Св. Петър" в Рим.

"Скъпи братя и сестри, изпитах силна болка и се чувствам толкова близък до всички вас", добави той в посланието си, преведено после на френски от свещеник и адресирано "към всички парижани и целия френски народ".

Вчера следобед аржентинският понтифик разговаря по телефона с френския президент Еманюел Макрон след пожара, опустошил "Нотр Дам" предната вечер.

В телеграма, изпратена във вторник до парижкия архиепископ монсеньор Мишел Опти, папата отправи пожелание "за общо сплотяване", за да бъде възстановено това "архитектурно бижу, (носител) на колективната памет", спадащо според него към "архитектурното и духовното достояние на Париж, на Франция и на човечеството".

Вчера кардинал Джанфранко Равази, "министър на културата" към Светия престол, предложи експерти от музеите на Ватикана да се включат с "техническа и научна" помощ във възстановяването на "Нотр Дам".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа