Папата благодари за освобождаването на Източна Европа от "потисническите режими"

Папа Бенедикт Шестнайсети, който в събота пристигна на тридневно посещение в Чехия, отправи благодарност за "освобождаването" на страните от Източна Европа от "потисническите режими", властвали през комунистическата епоха, предаде Франс прес, цитирана от БТА

"Присъединявам се към вас и вашите съседи, отправяйки  благодарност за освобождаването ви от тези потиснически режими", заяви Светият отец на летището в Прага.

"Срутването на Берлинската стена отбеляза решителен обрат в световната история, което в още по-голяма степен важи за страните от Централна и Източна Европа, получили възможността да заемат подобаващо място като суверенни действащи лица в концерта на нациите", добави Бенедикт Шестнайсети.

Той посещава за втори път държава от Източна Европа. Това е единствената му визита в региона за годината, в която се отбелязва 20-ата годишнина от падането на комунизма в източноевропейските държави, отбелязва АФП.

Чешкият протокол определи първото посещение на папата в тази държава като държавно и пастирско. Той ще посети Прага, Бърно и Стара Болеслав - за празника на покровителя на страната Свети Вацлав, Негово светейшество ще говори по европейски теми като изграждането на  ЕС, историческото значение на християнството и демокрацията в Европа, заяви пред журналисти говорителят
му Федерико Ломбарди.

Очаква се Бенедикт Шестнайсети да оглави няколко богослужения в тези градове с участието на над 150 000 вярващи, включително католици от почти всички държави в Централна Европа.
 

Споделяне

Още от Свят