Папата допуска употребата на презервативи срещу разпространението на СПИН

Папата допуска употребата на презервативи срещу разпространението на СПИН

Употребата на презервативи за спиране на разпространението на СПИН може да е оправдана в някои ограничени случаи, пише папа Бенедикт Шестнайсети.

В публикувани предварително от вестника на Ватикана "Осерваторе романо" откъси от книгата с интервюта "Светлина на света: Папата, църквата и знаците на времето" на германския журналист Петер Зеевалд, която излиза във вторник, папата дава за пример използването на кондоми от проститутките като "първа стъпка към по-нравствено отношение към сексуалността", но подчертава, че кондомите "не са начинът за борба със заразата от СПИН" и осъди употребата на презервативите като банализиране на половите отношения.

Макар и някои високопоставени представители на римокатолическата църква да са говорили в миналото за ограничена употреба на презервативи в специфични случаи за спиране на разпространението на ХИВ/СПИН като по-малкото зло, това е първият път, в който един папа заема такава позиция.

Досега Ватикана забраняваше всякакви противозачатъчни средства извън половото въздържание, дори като начин за превенция на болести предавани по полов път.

В същата книга папата изразява недоумение от забраната на ислямското було бурка във Франция. "Твърди се, че някои жени носят бурка против волята си и това е насилие над жената. С това, разбира се, може и да не сме съгласни. Ако те обаче доброволно искат да я носят, защо трябва да им се забранява?", пита папата.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?