Папата е готов да покръсти и извънземно

Папа Франциск

Папа Франциск обяви, че би покръстил дори и извънземни, в случай че дойдат във Ватикана, съобщи в събота британският вестник "Индипендънт".

"Кои сме ние, за да затваряме вратите си за когото и да било – дори за марсианци", каза папата.

В проповед, посветена на приемането и включването, светият отец припомни библейската история за покръстването на първите езичници. Той заяви, че католицизмът е църква на "отворени врати" и че християните трябва да приемат Светия дух, независимо колко "немислимо" и "невъзможно" изглежда.

Темата за извънземните бе въведена заедно с папския преразказ на библейския текст как апостол Петър бил критикуван от християните в Йерусалим заради общуването си с "нечисти езичници". Папа Франциск заяви, че по онова време това също било немислимо.

"Ако, например утре при нас пристигне група марсианци и заявят "Искаме да бъдем покръстени!"? Как ще постъпим?", попита папата.

А ето и отговорът му: "Да, марсианци. Зелени, с дълги носове и големи уши, точно като в детските рисунки. Когато Бог ни покаже пътя, кои сме ние да кажем: "Не, Господи, не е мъдро. Не, нека го направим така. Кои сме ние за да затваряме вратите си?"

Франциск посочи, че в ранните стадии на своето развитие християните са срещали проблеми с отхвърлянето на "живото присъствие на Бог" във всичките му форми.

Въпреки че на пръв поглед Франциск е довел аргумента си до крайност, не за първи път Ватиканът обсъжда кръщението на извънземни същества, припомни британският вестник.

На британски научен фестивал през 2010 г. един от астрономите на папа Бенедикт XVI заяви, че би покръстил извънземно, "стига да поиска". При все че приема, че вероятността това да се случи е малка, астрономът заяви, че "всяко същество – независимо от това колко пипала има – носи душа".

Споделяне

Още от България