Папата избегна да спомене рохингите в първата си реч в Мианма

Папа Франциск и лидерката на Мианма Аун Сан Су Чжи

Папа Франциск, който е на първото си посещение в Мианма, избегна да произнесе думата "рохинги" в речта си, въпреки че го е правил в предишни изказвания, предаде Франс прес.

През последните месеци папата многократно говореше за тежката съдба на неговите "братя рохинги", използвайки забранена в Мианма дума. Над 620 000 души от тази общност избягаха в Бангладеш през последните седмици.

В речта, която произнесе в административната столица Найпидау, застанал до лидерката на Мианма Аун Сан Су Чжи, папата не спомена нито думата "рохинги", нито дискриминацията, на която са подложени от десетилетия, нито започналата неотдавна военна операция срещу тях, предаде Асошиейтед прес.

Папа Франциск единствено заяви, че бъдещето на Мианма зависи от спазването на правата "на всяка етническа група". Той отбеляза, че народът на Мианма е страдал "и продължава да страда от граждански конфликт от враждебни действия" и настоя, че всеки, който нарича Мианма своя родина, заслужава да бъдат уважавани основните му права.

Бъдещето на Мианма трябва да е мир, основан на "уважаване на достойнството и правата на всеки член на обществото, уважение към всяка етническа група и нейната идентичност".

Лидерката на Мианма Аун Сан Су Чжи благодари на папа Франциск за подкрепата за многото "предизвикателства", пред които е изправена страната, и определи визитата му в Мианма като знак на насърчение в момент, когато тя е подложена на международни критики заради грубите военни действия срещу мюсюлманите рохинги.

В обръщение към папа Франциск в присъствието на представители на националните власти и чуждестранни дипломати Аун Сан Су Чжи не спомена бягството на над 620 000 рохинги от щата Ракхайн в съседен Бангладеш, след като военните започнаха операции по прочистване след екстремистки нападения над полицейски участъци през август.

"Нашето правителство има за цел да подчертае и подсили нашето разнообразие, като защитава правата, насърчава толерантността и гарантира сигурността на всички", заяви тя, цитирана от Франс прес.

"Сред многото предизвикателства, пред които е изправено нашето правителство, положението в Ракхайн привлича най-силно вниманието на света. Докато се заемаме с дългогодишни проблеми, социални, икономически и политически, които подкопават доверието и разбирателството, хармонията и сътрудничеството между различните общности в Ракхайн, подкрепата на нашия народ и на добрите ни приятели, които желаят да успеем в начинанията си, е безценна", заяви Аун Сан Су Чжи, цитирана от Ройтерс.

Споделяне

Още от Свят