Папата към България: Обикновеният човек е важен

"Обикновеният човек е важен. Големият проблем днес е, че икономиката е виртуална, понякога и политиката е виртуална. А икономиката и политиката трябва да служат на обикновения човек. Това е посланието, което папа Франциск е отправил към българите по време на аудиенцията на президента Росен Плевнелиев във Ватикана.

Президентът е поканил папа Франциск да посети България, съобщи БНР.

"Той има покана и от българския патриарх. Увери ни, че ще планират през годините неговите посещения така, че той да може да посети, както той нарече България, една изключително приятелска, хуманна държава, която, по неговите думи, днес дава пример", каза Плевнелиев.

Президентът и папа Франциск са обсъдили и бежанската криза в Европа - тема, близка до Светия отец, който неотдавна пое грижата за три бежански семейства.

Тази година българската визита във Ватикана по случай 24 май е посветена на 1100 години от Успението на Свети Климент Охридски – първият български епископ, служил на старобългарски език. Посещението е свързано и с 1150-ата годишнина от преговорите на княз Борис Първи с Папа Николай, които поставят началото на дипломатическите отношения между България и Ватикана.

Най-напред двамата са разговаряли насаме в продължение на 30 минути, след което са влезли и членовете на българската делегация, сред които са народни представители, ръководители на духовни и културни институции, съобщи БТА.

Аудиенцията завърши с традиционната размяна на дарове. На папата бе поднесено копие на голяма икона на Св. Климент Охридски и на неговото житие. Папа Франциск подари на президента Плевнелиев плакет с творба на римски художник, изобразяващ маслинено дърво с вертикално разцепен на две ствол, чиито половини са разделени от празно пространство, а клоните му са сплетени.

Според обяснението на папата символиката на разделението и единението показва стремеж към постигане на мир.

Президентът Росен Плевнелиев, който е на официално посещение в Държавата Ватикана, прекара първата половина на деня на ватиканска територия, след което започна обиколка на исторически места в Рим, свързани с България.

Придружен от официалната делегация, той положи цветя пред паметника на Иван Вазов, издигнат в Рим през 2010 година. Статуята в цял ръст на патриарха на българската литература е излята от бронз, висока е 2.60 м и е монтирана върху постамент с височина 2.20 м. Автор на паметника е скулпторът проф. Величко Минеков.

Паметникът се издига на площад "Торвалдсен", който носи името на датския скулптор от епохата на неокласицизма Алберт Торвалдсен (1770-1844), живял и творил няколко години във Вечния град. Това е забележителна част на Рим, в която са разположени Националната галерия на модерните изкуства и паркът Вила Боргезе със световноизвестната си галерия.

Споделяне

Още от България