Папата моли за прошка заради секс посегателствата на свещеници над деца

От Ирландия, папата поиска прошка за секс скандалите в Църквата

Папа Франциск помоли за прошка заради сексуалните посегателства на свещеници над деца и заяви, че желае справедливостта да възтържествува. Коментарите му дойдоха в неделя по време на втория ден от историческата му визита в Ирландия, където от четири десетилетия не е имало посещение на ръководител на Светата Римокатолическа църква.

Скандалът със сексуалните посегателства, извършени от свещеници, са отворена рана, която трябва да бъде лекувана "твърдо и решително", заяви понтификът. 

Тази открита рана ни предизвиква да бъдем твърди и решителни в постигането на истината и справедливостта, каза папата в Богородичното светилище в Нок, главния ирландски храм, посветен на Дева Мария. Думите му бяха аплодирани от събралите се.

Моля за Божията прошка за тези грехове и за скандала и предателството, почувствани от толкова много хора в Божието семейство, каза Франциск.

Той се срещна с 8 жертви на сексуални посегателства на свещеници и на институции на църквата и заяви, че ще поиска по-голяма ангажираност за премахването на този "бич", предаде Ройтерс.

Натискът върху папата се засили, след като бивш високопоставен представител на Ватикана го обвини, че е знаел за твърденията за сексуално насилие, извършвано от известен американски кардинал, в продължение на пет години, преди да приеме оставката му миналия месец. Тези обвинения бяха отправени от архиепископ Карло Мария Вигано. Той бе папски посланик във Вашингтон от 2011 г. до 2016 г. Вигано каза в неделя, че е информирал ватикански представители още през 2006 г. за действията на Тиодор Маккарик, бивш архиепископ на Вашингтон и един от най-висшите католически духовници в САЩ. Вигано призова папата да подаде оставка.

В Ирландия Франциск осъди и това, че институции, управлявани от Католическата църква, са лишили ирландски деца от невинност и са ги отнемали от майките им, за да ги дадат за осиновяване, тъй като майките им не били омъжени, предаде Асошиейтед прес. По този начин той засегна мрачната ирландска история за принудително осиновяване, отбелязва агенцията.

В събота папата се срещна с осиновени деца, които го призоваха да осъди тази практика. Те поискаха извинение от отговорните монахини и да се гарантира на майките, че могат вече да търсят децата си без страх, че това е грях.

Някои от дошлите в Нок, където през 1879 г. група местни видели привидението на Дева Мария, казаха, че папа Франциск трябва да получи шанса да се справи с проблемите, разтърсващи Католическата църква от години.

Очаква се главата на Римокатолическата църква по-късно днес да отслужи литургия пред 500 000 души в парка Финикс в ирландската столица. По същото време са планирани протести на жертви на сексуални посегателства, извършени от католически свещеници в Дъблин.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?