Папата може отново да влезе в болницата

Папа Йоан Павел Втори може да бъде приет отново в болница, съобщава в броя си от вторник италианският вестник Кориере де ла Сера, цитиран от Франс прес.

Това би било третото влизане на главата на римокатолическата църква в болница, след като преди месец той претърпя трахеотомия заради дихателни проблеми.

Новата хоспитализация се налагала, за да може да се извършва контролиране на тръбичката, която бе вкарана в трахеята на папата за подобряване на дишането му. Болничното посещение е необходимо и за уточняване на хранителния му режим, пише изданието.

Вестникът твърди още, че папата имал "сериозни проблеми с преглъщането", а прегледите не можели да се извършват във Ватикана, защото там нямало необходимата апаратура.

Възможно е папата да бъде приет в болница следващата седмица, макар че решение по въпроса още няма, уточнява Кориере дела сера.

"Папата никога повече няма да проговори. Той няма сили да задейства гласните си струни с дишане, тъй като е много отслабнал. Тръбичката няма да може да бъде извадена от трахеята му, защото без нея пациентът би останал без въздух", смята доктор Стефано Руджеро, невролог в университетската болница Ла Сапиенца в Рим, цитиран от вестника.

Друг италиански всекидневник - Република - също твърди, че е възможно папата да се върне в римската болница Джемели за контролен преглед.

Специалистът по въпросите на Ватикана на вестник Месаджеро обаче е на мнение, че връщане на папата в Джемели е изключено, освен ако състоянието му не се влоши сериозно.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?