Папата не искал Кирил Маричков-младши за посланик във Ватикана

Папа Бенедикт ХVІ отказва да приеме Кирил Маричков – младши за посланик във Ватикана, защото официално нямал нито ден трудов стаж, а работел като адвокат без да има право на това, съобщи порталът на българите в САЩ и Канада bg-voice.

Въпреки, че документите на сина на рок музиканта и фронтмент на “Щурците” бяха внесени за получаване на агреман през февруари, такъв все още не е издаден. Обикновено приемащата страна се произнася по кандидатурата до две седмици. Мълчанието вече трети месец може да се тълкува като мълчалив отказ, посочва изданието.

Дядото на Кирил Маричков – младши беше посланик във Ватикана през 1993 – 1997 г. и папската държава е останала с прекрасни впечатления от него. Не така обаче стояли нещата с внука му, пише bg-voice.

Според неназовани дипломатически източници Маричков-младши нямал официално нито ден трудов стаж.  Според българската общност в Италия Кирил Маричков – младши се представял за адвокат без обаче да има право да извършва юридически услуги. Причината е, че италианското общество на адвокатите седем пъти отхвърляло молбата му за присъединяване.

Въпреки отказите от началото на 2012 г. в консулството на България в Рим  имало табела с неговото име и телефони, на които пишело всички емигранти да се обръщат към него при нужда от юридическа помощ. Веднага след като Маричков бил предложен за посланик във Ватикана, табелата е махната.

Дипломатическата служба на Ватикана  имала жалби на българи, според които Маричков прибирал 100 евро такса за издаване на обикновени пълномощни, които иначе струват 15 евро. Поради невъзможност да се явява в съда пък плащал на приятели адвокати, които да ходят на съдебни процеси с българи и да ги защитават от негово име.

Не по-малък проблем за Ватикана се оказва и това, че Маричков живее в Италия, а съпругата му Микела няма българско гражданство. Ако той стане посланик, би трябвало да получи дипломатически имунитет в държавата, където и без това пребивава постоянно, който ще се разпростре и върху съпругата му, което е неприемливо за Ватикана.

Според Латеранските договори от 1929 г., с които практически Ватикана се оформя като независима държава, дипломатическият имунитет на посланиците към Папския престол се гарантира и дава от Италия. За Ватикана е приемливо единствено посланиците на самата Италия и на Сан Марино да са местни жители. Всички останали дипломати тя държи да имат постоянен адрес в изпращащата държава, какъвто не е случаят с Маричков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?