Папата: Не вярвайте на идеологии, те водят към диктатури

Папата по време на визитата си в Парагвай

Папа Франциск призова хората да не се доверяват на идеологиите, защото те винаги водят до диктатури, предаде Франс прес в неделя.

"Идеологиите свършват зле. Вижте какво стана с идеологиите от миналия век - превърнаха се в диктатури", каза папата в парагвайската столица Асунсион.

Франциск призова предприемачите, политиците и икономистите "да не се поддават на идолопоклонническия икономически модел, който пренася в жертва човешки животи в името на парите". "Икономическото развитие трябва да има човешки облик", заяви понтификът.

"Ясно е, че за една страна икономическият растеж и създаването на богатство са много необходими неща. Те обаче трябва да достигат до всички граждани без изключения и не в полза на някое малцинство", каза папата под аплодисментите на 5000 души.

"Боготворенето на Златния телец намери нова и безмилостна версия във фетишизма към парите и в диктатурата на икономиката без лице", допълни бившият архиепископ на Буенос Айрес.

Накрая той каза, че корупцията е "гангрената на народа", зло, от което страда и 7-милионното население на Парагвай, едно от най-бедните страни на континента.

Парагвай е последна спирка от южноамериканската обиколка на папа Франциск, който посети преди това Еквадор и Боливия.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?