Папата няма да отмени планираното посещение в Египет

Папата няма да отмени планираното посещение в Египет

Папа Франциск не смята да отменя посещението си в Египет в края на месеца след вчерашните атентати срещу коптски християнски църкви в Танта и Александрия, при които загинаха над 40 души, съобщи в интервю за в. "Кориере дела сера" заместник-секретарят на Светия престол по общите въпроси архиепископ Джовани Анджело Бечу, цитиран от осведомителните агенции.

Без съмнение папата ще спази обещанието си и въпреки че кръвопролитието предизвиква безпокойство и състрадание, то не може да попречи на мисията за мир на Светия отец, каза кардиналът.

Според него терористичните актове застрашават междурелигиозния диалог. Смятам, че това е косвен сигнал за заплаха към мира и диалога, а също към властите в страната и малцинствата, които в последните години се чувстват по-свободни, отбеляза той.

Бечу припомни, че папата вече е посещавал опасни райони. В Централноафриканската република например заради сигурността програмата му беше съкратена, но все пак всичко мина добре, каза той. Египетските власти са дали уверения, че са взети необходимите мерки за сигурност, добави кардиналът.

Посещението на папа Франциск в Египет по покана на президента Абдел Фатах ас Сиси, епископите на католическата църква, коптския патриарх Тавадрос Втори и върховния имам на университета Ал Азхар шейх Ахмед ат Тайеб е насрочено за 28 и 29 април.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят