Папата няма да подава оставка, твърди кардинал

Папа Йоан Павел II няма намерение да се оттегля, независимо от болестта си. Той желае да ръководи Римо - Католическата църква докато умре, заяви висш кардинал, цитиран от Си Ен Ен.

"Той въобще не се чувства непълноценен. Той ръководи (църквата) със своите ум и сърце", каза кардинал Пио Ладжи.

Пред репортери той посочи, че слуховете за евентуална оставка на папата са "напълно неоснователни".

Болният 83-годишен папа започва от утре активна седмица, централно събитие в която е 25- годишнината от неговото избиране през 1978 като първият папа - неиталианец за 455 години.

През последните седмици папата, който страда от Паркинсън и трудно се движи, имаше големи трудности с говора. Той или съкращаваше речите си, или молеше помощниците си да ги четат вместо него.

Рязко влошаване на състоянието му отново разпали спекулациите, че той може да предпочете да подаде оставка, вместо да ръководи до края на живота си, както повечето от предшествениците му са правили.

Последният папа, оттеглил се доброволно, е Целестин V, който се оттегля през 1294 г. Григори XII абдикира против волята си през 1415 г., когато е имало още един папа, управляващ по същото време.

Ладжи, който от дълго време е папски кардинал и е заемал висши длъжности в САЩ, Латинска Америка и Ватикана, замина през март за Вашингтон, за да убеждава президента Буш да не напада Ирак.

Кардиналът припомни, че папата преди много години е бил актьор и вероятно трудностите в говора са нещо, което самият той възприема болезнено.

"Папата е атлет по душа, неговият ум, сърце и дух са все още добре", каза Ладжи.

С наближаването на датата на церемонията, помощниците на Йоан Павел изтъкват, че той все още е на върха на едномилиардната Римо - Католическата църква.

Външният министър на папата, кардинал Анджело Содано, заяви в петък пред Ройтерс, че папата все още взема ежедневни решения при ръководството на църквата.

Кардинал Теодоре МакКарик във Вашингтон заяви, че папата е все още силен, детерминиран и достатъчно мъдър, за да продължи.

"Той е физически отпаднал, разбира се, и предполагам, че страда. Мисля, че напоследък болките в коленете му създават проблеми...но той веднъж каза:" Аз не ръководя църквата с коленете си".

Друга ключова церемония през идната седмица е беатификацията на Майка Тереза от Калкута, която ще се проведе в неделя.

Кулминацията е на 21 октомври, когато папата ще издигне 31 прелати в Колегията на Кардиналите. Елитната група ще избере негов наследник след смъртта му.

Споделяне

Още от Свят