Папата обяви 7 нови светци, сред които е и първата индианска светица

Папата обяви 7 нови светци, сред които е и първата индианска светица

Папа Бенедикт XVI обяви имената на 7 нови светци, сред които е и първата индианска светица.

По този начин Ватиканът отбелязва началото на "Годината на вярата" и се опитва да засили влиянието на християнството на места, където то отслабва.

Канонизацията на седемте нови светци на католическата църква беше провъзгласена от папата по време на пищна церемония на площад "Св. Петър" в Рим. На тържествената литургия, отслужена на латински и придружена от песнопения и звука на фанфари, присъстваха над 40 хиляди вярващи.

Сред новите светци има две американки - Катери Текакуита, първата канонизирана индианка от САЩ, и майка Мариан Коуп, францисканска монахиня от 19 век, грижила се за прокажени на Хаваите.

Американски индианци в традиционни облекла посрещнаха в неделя на площад "Свети Петър" изгрева на слънцето с химни в прослава на Катери. На месата за провъзгласяване на новите светии присъства и американката Шарън Смит, чието чудодейно изцеление от панкреатит бе признато от Ватикана за едно от чудесата, извършени от майка Мариан - необходимо условие за канонизирането ѝ. 

Катери, известна и като Лилията на мохоките (индианско племе от ирокезката група), е родена през 1656 година от баща ирокез и майка, приела християнството. Губи семейството си по време на епидемия от едра шарка. Тя самата оцелява, но лицето ѝ е обезобразено от белези и почти губи зрението си. Покръстена е от йезуитски мисионери, отхвърлена е от индианците, преследвана е заради вярата си и умира на 24-годишна възраст в сегашна Канада. 

Сред канонизираните е и филипинският тийнейджър Педро Калунгсод, загинал като мъченик за вярата през 17 век. Това е вторият филипинец, обявен за светец.

Папата изрази желание примерът на канонизирания тази неделя френски йезуит Жак Бертийо, разстрелян през 1896 г. от въстаници в Мадагаскар, да укрепи духа на "многобройните християни, преследвани днес заради вярата им", информира Франс прес, цитирана от БТА.

За светица бе провъзгласена и баварката Анна Шефер, починала през 1925 г. Прекарала цял живот на легло след получени тежки изгаряния, тя разпространява Христовата вяра сред местните селяни.

Отличен бе и монахът Джовани Батиста Пиамарта, подпомагал млади дейци на италианската индустриална революция от края на 19-и век. Бенедикт Шестнайсети причисли към светците и испанската монахиня Мария дел Кармен заради усилията ѝ да бъде подобрено положението на жените работнички през същия период.

От началото на своя понтификат през 2005 г. сегашният папа е включил в църковния календар имената на общо 44 нови светци заедно с обявените днес, посочва АФП. 

Канонизацията съвпада със заседанията на Съвета на епископите, опитващ се да засили влиянието на християнството в региони, където то е останало на заден план, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Няколко от новите светци са били мисионери и очевидно папата се надява да използва техния пример за засилване на влиянието на Римокатолическата църква в момент, когато в Африка и Латинска Америка католицизмът се конкурира с евангелистките църкви, на Запад се шири секуларизацията, а самата католическа църква е разтърсвана от скандали за сексуален тормоз от страна на нейни свещенослужители.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?