Папата обяви майка Тереза за блажена

Близо 300 хиляди вярващи от цял свят присъстваха тази сутрин на обявяването на майка Тереза за блажена на площад "Свети Петър" във Ватикана.

Макар и изглеждащ изморен и страдащ физически, папа Йоан Павел ІІ откри лично церемонията по обявяването на майка Тереза за блажена с думите :"Мирът е с вас", предаде кореспондентът на Би Би Си в Рим.

Многобройни кардинали стояха до трона на колелца, който папата използва вече от доста време за литургиите си, а 27 делегации от цял свят, включително и две мюсюлмански, наблюдаваха церемонията на площада. Сред публиката бяха и многобройни политици, а така също и принц Емануил Филиберто, племенник на българския премиер.

Родената в Скопие от албански родители, но станала по-късно индийка по гражданство майка Тереза, бе обявена за блажена за рекордно краткия срок от шест години след смъртта ѝ. В Католическата църква е прието процесите по беатифициране да започват най-рано пет години след смъртта на даден човек и понякога се проточват с десетки години. Папа Йоан Павел ІІ обаче разреши процесът по беатифицирането на майка Тереза да започне само две години след смъртта ѝ поради изключителната популярност на дейността ѝ в помощ на нуждаещите се.

До обявяването на майка Тереза за блажена се стигна, след като бе доказано, че тя е спомогнала за извършването на чудо при млада индийка. Тя е имала 5-килограмов тумор на яйчника, но той е изчезнал за една нощ по необясним и за лекарите начин, след което жената е оздравяла.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?