Папата опрости процедурите по анулиране на църковни бракове

Папата опрости процедурите по анулиране на църковни бракове

Папа Франциск направи във вторник най-значителните промени от векове в процедурите по анулиране на католически църковни бракове, като ги ускори и опрости драстично, съобщи Ройтерс.

Франциск, който за пореден път показа желанието си църквата да бъде по-милосърдна към изпадналите в беда католици, потвърди валидността на традиционното учение за неразтрогваемостта на брака, но опрости процедурите по анулиране, които мнозина смятат за тромави, дълги, остарели и скъпи.

Обявяването на брака за недействителен е постановление, което обявява брака за невалиден съгласно църковното право, когато липсват някои предпоставки като свободно направен избор, психологическа зрялост или желание за потомство.

Най-голямата реформа, заложена в издадения от папата документ (motu proprio), е нова ускорена процедура, изпълнявана от епископ, към която може да се прибегне, когато двамата съпрузи искат анулиране или не са против анулиране, съобщи Асошиейтед прес. Тази процедура ще бъде приключвана в рамките на 45 дни.

Друга реформа е премахването на автоматичната втора инстанция по делото. Обжалванията остават възможни, но няма да се правят автоматично - метод, който от дълги години се използва в САЩ.

Реформата съдържа и разпоредба, съгласно която местният епископ, вместо църковен съд, може да вземе решение за анулиране. Мярката цели да даде възможност на католическите двойки в бедните райони на света или на места, където Църквата не разполага със съдилища, да анулират брака си.

Споделяне

Още от Общество

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?