В традиционното си коледно послание "Urbi et orbi"

Папата осъди "бруталното религиозно преследване" в Близкия Изток

"Наистина, на тази Коледа има толкова много сълзи, заедно със сълзите Младенеца"

Снимка: ЕПА

Папа Франциск осъди "бруталното религиозно преследване" в Ирак и Сирия и призова за възстановяването на мира в Нигерия, Украйна и останалите конфликтни точки по света.

Това стана по време на традиционното коледно обръщение на светия отец "Urbi et orbi" ("Към града и света" – бел.ред.), предават Франс прес и ДПА в четвъртък.

Папата отправи още призив да бъде сложен край на насилието над деца, отбелязвайки смъртоносната терористична атака срещу пакистанско училище от миналата седмица.

"Наистина, на тази Коледа има толкова много сълзи, заедно със сълзите Младенеца", каза светият отец от централния балкон на ватиканската базилика "Св. Петър" пред хилядите, събрали се на площада и милионите телевизионни зрители по света.

Главата на римокатолическата църква изрази съжаление, че "твърде много хора са държани за заложници или са избивани" в Нигерия, както и че "много деца стават жертва на насилие и трафик", добавя БТА.

"Скъпи братя и сестри, Честито Рождество! Исус, Божият син, Спасителят на света се роди за нас. Роди се във Витлеем от девица, като по този начин бяха изпълнени древните пророчества. Девицата се казва Мария, а нейният съпруг – Йосиф", поздрави папа Франциск вярващите.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?