Папата отслужи меса в Хавана

Папата отслужи меса в Хавана

Меса на открито на Площада на революцията в Хавана и среща с бившия кубински лидер Фидел Кастро и семейството му в дома му в Хавана, белязаха първият ден от посещението на папа Франциск в Куба. Той пристигна в страната в събота и ще остане до вторник.

Франциск е третият папа, който посещава Куба. Йоан Павел Втори и Бенедикт Шестнайсети също отслужиха меса на Площада на Революцията и се срещнаха с комунистическото държавно ръководство съответно през 1998 и 2012 г.

Срещата с 89-годишния Фидер Кастро, съпругата му, децата и внуците му е продължила 30-40 минути и е преминала в "непринудена, неформална атмосфера", съобщиха от Ватикана. Месата на площада пък премина под погледа на огромен портрет на революционера Ернесто Че Гевара, изобразен на фасадата на сграда. Самият площад е символ на комунистическото управление на Куба.

По случай идването на папата на съседна сграда, до Че Гевара беше нарисуван Исус Христос в същия размер и стил. Религиозната служба привлече стотици хиляди души, но полицията е задържала между 30 и 40 дисиденти, които са искали да присъстват.

Сред присъстващите бяха президентът на Куба Раул Кастро и президентът на Аржентина и сънародничка на папата Кристина Кирхнер. Франциск пристигна с папамобила и обиколи площада, за да поздрави вярващите. Огромна табела го приветства като "Мисионер на милосърдието".

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?