Папата поиска "справедливо преразпределение" на богатствата

Папа Франциск и Бан Ки-мун

Папа Франциск призова правителствата да преразпределят богатствата сред най-бедните и да се установи нов дух на щедрост, предаде Асошиейтед прес.

Папата отправи призива си в обръщение към генералния секретар на ООН Бан Ки-мун и към ръководителите на основните агенции на ООН, които тази седмица се срещат в Рим.

Папа Франциск често е критикувал несправедливостта на капитализма и глобалната икономическа система, която изключва толкова голяма част от човечеството.

Генералният секретар на ООН говори първи, като отдаде почит на личната ангажираност на аржентинския папа Хорхе Берголио, оглавил Римокатолическата църква под името папа Франциск. Бан го покани да посети Ню Йорк "при първа възможност", за да представи идеите си пред света от трибуната на Обединените нации, предаде Франс прес.

В отговор папата призова ООН да пропагандира проявата на етика и солидарност с бедните, както и нов дух на щедрост, за да може по този начин да се премахнат корените на бедността и глада. Франциск призова за "справедливо преразпределяне от държавата на икономическите облаги, за сътрудничество между частния сектор и гражданското общество", предаде АП.

Папата похвали работата на ООН и напредъка, постигнат от световната организация и призова агенциите на ООН да се противопоставят на икономиката на изключването.

Франциск заяви, че има значение "достойнството на всеки брат, чийто живот е неприкосновен от зачатието до естествения му край". Това ясно показва, че папата осъжда както абортите, така и евтаназията. Темата е стар повод за разногласия с ООН и е изключително чувствителна, отбелязва АП. Тази седмица Светият престол беше подложен на сериозни критики от експертите от Комитета на ООН срещу изтезанията, не само заради случая с педофилските скандали, а и заради противопоставянето си на абортите.

ООН и Католическата църква имат сериозни противоречия по теми като противозачатъчните, абортите, разводите и правата на жените.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?