Папата посвети литургията си за Бъдни вечер на мигрантите

Папата посвети литургията си за Бъдни вечер на мигрантите

В традиционната си литургия по повод Бъдни вечер папа Франциск припомни драматичната съдба на милионите мигранти по света, сравнявайки я с пътуването на Мария и Йосиф до Витлеем, предадоха световните агенции.

Главата на Римокатолическата църква, аржентинецът Хорхе Берголио, внук на италиански мигранти в Аржентина, превърна съдбата на бежанците и мигрантите в една от фундаменталните теми на понтификата си, който започна преди близо пет години, отбелязва Франс прес.

В литургията си за Бъдни вечер папата отбеляза, че според Евангелието Мария и Йосиф са бягали заради римски декрет.

"В стъпките на Йосиф и на Мария се крият много стъпки. Ние виждаме стъпките на цели семейства, които днес са принудени да заминат. Ние виждаме стъпките на милиони хора, които не избират да си отидат, но са принудени да се разделят с близките си, които са експулсирани от земите си. В много случаи това пътуване е изпълнено с надежда, изпълнено е с бъдеще, но в много други случаи това пътуване има само едно име – оцеляване. Оцеляване от днешните Ироди, които, за да наложат властта си и да увеличат богатствата си, не виждат проблем в проливането на невинна кръв", заяви папа Франциск.

По думите му "Рождество Христово е времето за трансформиране на силата на страха в сила на милосърдието".

"Никой не трябва да чувства, че няма място на тази земя", каза папата и призова за нова социална креативност в тази насока.

"Бог ни кани да бъдем стражи за много хора, които са отстъпили под бремето на отчаянието, породено от факта, че много врати са затворени", подчерта Франциск и призова гражданите да засвидетелстват гостоприемство и нежност и да оставят зад гърба си безразличието.

В неделя папата ще произнесе традиционното си коледно послание "Към града и света" пред хиляди богомолци на площад Свети Петър във Ватикана.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?