Папата празнува 84 -ия си рожден ден

Папа Йоан Павел Втори отбелязва 84-ия си рожден ден с торта, приготвена от неговата готвачка сестра Джермана, и с публикуването на нова автобиография.

В книгата е описан пътят на новия краковски епископ до избирането му за папа. Автобиографията представя лични наблюдения за вярата и за преживяното в комунистическа Полша.

Независимо от влошеното си здраве папата поддържа забележителна програма от публични изяви и пътувания в чужбина.

Служители от Ватикана казват, че най-хубавият подарък за рождения му ден ще бъде визитата в швейцарската столица Берн през юни, когато ще се срещне с хиляди млади римокатолици. Това ще е първото пътуване на светия отец зад граница след посещението му в Словакия през септември м.г.

На 18 май телефонната централа, интернет страницата и пощата на Ватикана бяха засипани от пожеланията на вярващи към папа Йоан Павел Втори.

На интернет страницата на Ватикана www.vatican.va е публикувана иконка с лицето на папата, а посланието "най-добри пожелания за Светия отец" е изписано на немски, френски, испански, италиански и португалски. При избиране на иконката се отваря нов прозорец и всеки, който иска, може да изпрати електронно писмо на папата по случай рождения му ден.

През миналата година бяха изпратени хиляди писма с обем над два гигабайта, напомня агенция Франс прес.

Броят на служителите във ватиканската поща бе удвоен, за да могат да бъдат обработени всички писма от държавни глави и правителства, от видни личности и от вярващи, пристигащи от цял свят.

Португалският премиер Жозе Мануел Дурау Барозу ще бъде първият посетител, на когото папата ще даде аудиенция във вторник, а в късния следобед полският президент Александър Квашневски ще честити рождения ден на Йоан Павел Втори от името на всички поляци.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?