Папата прикани всички болни от СПИН да получават необходимите грижи

Папа Франциск призова в неделя, когато се отбелязва Световният ден на борба със СПИН, всички болни, без никакво изключение да имат достъп до грижи и изрази съпричастността си с хората, засегнати от тази болест.

"Днес се отбелязва Световният ден на борбата срещу СПИН. Изразяваме съпричастността си с хората, които страдат от нея, и най-вече с децата", каза светият отец в неделната си проповед на площад "Свети Петър" във Ватикана.

"Молим се за всички, и за лекарите, и за изследователите. Всеки болен, без никакво изключение, трябва да има достъп до грижите, от които има нужда", заключи папата.

През 2012 година 35,3 милиона души по света - 70 на сто от тях в страните в Африка, разположени южно от Сахара, са били носители на вируса ХИВ, 2,3 милиона са били заразени и 1,6 милиона са загинали от болести, свързани с ХИВ, сочат данни от годишния доклад на агенцията на ООН за борба със СПИН, публикуван през септември.

Смъртните случаи през 2011 година са били 1,8 милиона спрямо 2,3 милиона през 2005 година. През 2012 година има регистрирани нови 2,3 милиона случаи на СПИН спрямо 2,5 милиона през 2011, което е намаление с 33 на сто спрямо 2001 година, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Свят