Папата приветства "изключителната смелост" на християните от Светите земи

Папа Бенедикт Шестнайсети приветства в неделя "изключителната смелост" на християните от Светите земи -  жители на един конфликтен регион, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Светият отец, който е на едноседмично поклонение по светите места на християнството в Йордания, Израел и в палестинските територии, говори по време на тържествено богослужение на стадиона в Аман.

"Верността към вашите християнски корени, верността към мисията на Църквата в Светите земи изискват изключителна смелост от всички ви", заяви папата в проповед пред събралите се 50 хиляди вярващи, включително християни от Ирак и Сирия.

Той говори за "смелостта да имаш убеждения", "да водиш диалог и да работиш" за делото на "съпричастност с бедните, бежанците и жертвите на големите човешки трагедии", за смелостта "да прехвърляш нови мостове в името на плодотворно общуване между хора от различни религии и култури".

Бенедикт Шестнайсети заяви, че отдавна е очаквал това пътуване и възможността да "насърчи" католиците в тяхната вяра в момент, когато са "дълбоко" засегнати от "трудностите и несигурността, връхлетели всички народи от Близкия и Средния
изток" - регион, изпълнен с политически и религиозни конфликти, в който християните са малцинство, предаде БТА.

Папата увери местните християни в "сърдечното съпричастие" на  римокатолиците с техните проблеми и приветства "богатото разнообразие" на духовното присъствие в Светите земи, където съществуват шест вероизповедания на християнската църква. Той специално изтъкна приноса на жените от региона към нейното дело и към развитието на обществото, посочва агенцията.

Папата припомни Годината на семейството, обявена от Римокатолическата църква, и се присъедини към думите на своя предшественик Йоан Павел Втори, нарекъл жените "носителки на любов и милосърдие, градителки на мира, които пазят топлина и човечност там, където хората твърде често биват оценявани единствено според студените критерии на експлоатацията и печалбата".

Това бе първата литургия, отслужена от папата в арабска страна, затова Светият отец избра за молитвите си арабския език наред с латинския. Стадионът в Аман, част от младежкото спортно градче "Ал Хусейн", събира близо 30 000 души; останалите събрали се вярващи следяха събитието чрез гигантските телевизионни екрани, монтирани край стените на съоръжението.

Споделяне

Още от Свят