Папата призна, че задрямва на вечерна молитва, но Бог приемал това с разбиране

Папа Франциск

Папа Франциск призна, че понякога започва да заспива при четенето на вечерните молитви. "След труден и дълъг ден всеки може да задреме и Бог приема това с разбиране", каза той пред 200-хилядна тълпа на площад "Свети Петър" в Рим. Слушателите посрещнаха признанието с одобрителен смях, пише "Дейли мейл".

Папа Франциск произнесе пред множеството реч, която не бе предварително написана, но съдържаше коментари на различни теми – от спомени за баба му и решението му да стане свещеник, до политическата корупция. Тази неделя основната тема беше как се възприема чуждата беда в съвременното общество. Папата изрази съжаление, че светски скандали се превръщат в основни новини, докато умиращи от студ бездомни или гладуващи деца се приемат като норма.

"Ние не трябва да оставаме просто благочестиви християни, които водят теологични спорове на чаша чай. Длъжни сме да проявяваме инициатива – да търсим онези, които се нуждаят от помощ и да им помагаме", каза папата.

Аржентинецът Хорхе Марио Берголио, който си избра името Францеск в памет на Свети Франциск от Асизи, се възкачи на папския престол на 19 март 2013 г. Той стана първият водач на Римокатолическата църква от Латинска Америка и първият папа йезуит. Франциск се отказа от редица разкошни атрибути, които му се полагат като глава на Римокатолическата църква, като например замени папския престол във Ватикана с обикновено кресло.

Споделяне

Още от Общество

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?