В среднощна проповед на плажа Копакабана

Папата призова младите да променят невярващия корумпиран свят

Папа Франциск призова младите хора в света да станат движеща сила в обществото, да променят невярващия корумпиран свят и сами да градят бъдещето си, вместо да гледат как животът минава покрай тях, предадоха световните агенции в неделя.

 

В среднощна съботна служба на най-популярния в света плаж – бразилския Копакабана, пред около 2 млн. души от 170 страни, събрали се на Световните дни на католическата младеж, понтификът заяви, че Христос не е стоял на балкона, а е действал. "Действайте и вие! Да бъдеш добър католик е като да тренираш футбол., но Исус предлага много повече от Световната купа по футбол", заяви папата, който е футболен запалянко.

 

Франциск се появи на плажа в нощта на неделните религиозни бдения, която предшества неделната меса, с която завършват шестдневните Световни дни на католическата младеж и по-късно също привлече много хора. "Църквата се нуждае от вас, от характерните за вас ентусиазъм, творчество и радост", добави папата на заключителната литургия, посетена от президентите на Бразилия Дилма Русеф, на Аржентина Кристина Кирхнер, на Боливия Ево Моралес, на Суринам Деси Бутерсе и вицепрезидентите на Уругвай и Панама.

 

"Моля ви, бъдете движеща сила на промяната, не отстъпвайте това на другите", призова главата на Римокатолическата църква събралите се младежи от импровизирана на плажа сцена като храм. "Преодолейте апатията си, давайте християнски отговор за решаване на социалните и политическите проблеми по цял свят! Не бъдете обикновени свидетели на живота си!", обърна се през нощта преди това той към присъстващите, след което направи сравнението между католицизма и футбола.

 

В страната на Пеле тази шега можеше да бъде възприета зле, след като е казана от човек от Аржентина - върлия футболен враг на Бразилия, коментира Асошиейтед прес. Но хората на плажа, струпали се в навечерието на Световния ден на католическата младеж, посрещната думите на папата с аплодисменти.

 

Папа Франциск е фен на клуба "Сан Лоренсо" от Буенос Айрес, припомня изданието. Неговата голяма колекция от фланелки на футболни отбори се попълни по време на настоящето му гостуване в Бразилия. А когато се върне в Рим, той ще присъства на приятелския мач между отборите на Аржентина и Италия на 14 август, организиран в чест на възкачването му Светия престол, посочва АП.

 

Преди среднощната проповед в събота папата се обърна към свещениците, призовавайки ги да отхвърлят удобствата на храма и да протегнат ръка на бедните и на хората в неравностойно положение.

 

Франциск също така се обърна към официалните власти в Бразилия да се откажат от "егоистичното си безразличие" и лидерите на гражданските протести да спрат "насилствените акции" и да започнат диалог. Той също така предупреди, че в момента има модни прояви на "показно християнство".

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?