Папата призова Тръмп да е миротворец, президентът обеща да не забрави посланието

Папа Франциск и президентът на САЩ разговаряха по-малко от половин час във Ватикана

Папата призова Тръмп да е миротворец, президентът обеща да не забрави посланието

По време на първата им, дългоочаквана среща в сряда папа Франциск призова президентът на САЩ Доналд Тръмп да бъде миротворец. Тръмп отговори с обещанието да не забрави посланието на папата, предаде Ройтерс.

Проведената рано сутринта аудиенция на американския президент във Ватикана продължи само 30 минути, както бе предвидено по програмата. Протоколът строго се спазваше, с което бе подчертан строго формалният и официален характер на срещата на двамата на фона на острите задочни реплики, които двамата си размениха по време на кандидатпрезидентската кампания в САЩ миналата година.

Миналата година в отговор на въпрос за възгледите на Тръмп за миграцията - по онова време все още кандидат за президент - и намерението му да построи стена по американско-мексиканската граница Франциск заяви, че човек, който мисли за построяване на стени, а не на мостове, "не е християнин".

Тръмп, който е израснал в презвитарианско семейство, но не ходи редовно на църква, отвърна, че е "срамно" папата да поставя под въпрос вярата му.

"Ако и когато бъде нападнат от ИДИЛ Ватикана, който както всички знаят е върховният трофей за ИДИЛ, мога да ви уверя, че папата само ще иска и ще се моли Доналд Тръмп да бъде президент", заяви той в предизборната кампания.

След избирането на Тръмп острите реплики от негова страна спряха, а хора, близки до Франциск заявиха, че той не таи никаква злоба и иска да затвори страницата.

Преди да седнат на разговор в папската библиотека малко след 8,30 часа, двамата се фотографираха заедно и си стиснаха ръцете. За разлика от непрекъснато усмихващия се за пред камерите Тръмп, папата имаше по-сериозно изражение и дори не се усмихна, посрещайки госта си.

След като разговаряха около половин час при закрити врата, те се появиха относително спокойни и усмихнати пред пресата, но засега не е известно съдържанието на беседата им.

После към тях се присъединиха останалите членове на американската делегация, включително първата дама Мелания Тръмп и дъщерята на президента Иванка. Тук бе и съпругът на Иванка - Джаред Къшнър, който е сред главните съветници на президента, както и съветникът на Тръмп по въпросите на националната сигурност Хърбърт Макмастър.

Папата попита Мелания Тръмп с помощта на преводач: "Какво му давате да яде, потица ли?", имайки предвид един от своите любими десерти, чийто произход е родната страна на Мелания, Словения. "Да", отвърна тя. Двете с Иванка бяха облечени в строго официални черни тоалети с воали, както повелява протоколът на Ватикана. Те не направиха този жест при визитата си в Саудитска Арабия, където не покриха главите си в присъствието на членове на саудитското кралско семейство, въпреки че протоколът го изисква.

По традиция президентът и папата си размениха подаръци. Франциск подари на президента медальон с изобразено маслиново дръвче и му каза, че той символизира мир. "Моето желание е да бъдете маслиново дърво, което гради мир", каза папата на испански. "Би било хубаво да има мир", отговори Тръмп. Папата даде на събеседника си подписано копие от тазгодишното му послание за мир, озаглавено "Ненасилието - стил политика за мир" и копие от енцикликата си, посветена на нуждата за опазване на околната среда от ефектите на климатичните промени. "Ами, ще ги прочета", обеща Тръмп.

Възгледите на Тръмп, който наричаше глобалното затопляне "измислица", са в ярък контраст с мнението на Франциск, че климатичните промени са причинени главно от човешката дейност.

Американският президент подари на папата колекция от пет книги първо издание на убития американски правозащитник Мартин Лутър Кинг. Той му каза на сбогуване "Благодаря Ви, благодаря Ви. Няма да забравя казаното от вас".

Веднага след срещата Франциск отиде за традиционната си обща аудиенция, която дава всяка сряда пред хиляди вярващи на площад "Свети Петър", но на нея не спомена нищо за срещата си по-рано сутринта.

С визитите си в Саудитска Арабия, Израел и Ватикана Тръмп завърши обиколката в "столиците" на трите монотеистични религии, които казва, че иска да обедини срещу заплахата от радикалните ислямисти.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят