Папата призова за бдителност по повод годишнината от "Кристалната нощ"

Папа Франциск

Папа Франциск призова в неделя католиците да проявяват бдителност срещу всички форми на нетолерантност по повод на "Кристалната нощ" през 1938 година, която той нарече "тъжна стъпка" към Холокоста, предаде Франс прес.

По време на службата на претъпкания площад "Свети Петър" папата напомни за "насилието през нощта на 9-и срещу 10-и ноември 1939 година срещу евреите, техните синагоги, домовете им, предприятията им, които са тъжна стъпка към трагедията на Холокоста".

"Да си припомним чувството за близост и солидарност с еврейския народ, който е наш по-голям брат. Да се молим на Господа паметта за миналото, за греховете на миналото, да ни помогне да сме винаги бдителни срещу всички форми на омраза и нетолерантност", препоръча той на 60-те хиляди вярващи, събрали се в хладния ден.

Германия чества 75-тата годишнина от "Кристалната нощ", погромът срещу евреите. Той става предшественик на "финалното решение", приложено срещу европейските евреи, което е най-голямата трагедия на 20-и век.

През тази нощ и последвалия я ден, нацисткият режим организира нападения, при които търговските предприятия на евреите са били плячкосвани, а синагогите в цяла Германия са опожарени. 30 хиляди души са били арестувани и след това депортирани, а 90 са убити.

Аржентинецът Хорхе Марио Берголио, както е светското на папа Франциск, винаги е поддържал топли отношения с аржентинската еврейска общност. От приемането на документа за отношенията с другите религии Nostra Aetate ("В наше време") от Втория ватикански съвет, всички папи заклеймяват антиеврейските настроения въпреки недоразуменията между двете сродни религии.

Въпреки това антиеврейските чувства са били толкова дълбоко вкоренени в европейското общество през 30-те години, че германските католици и протестанти често са следвали нацистката пропаганда срещу евреите. И двете религии обаче могат да се похвалят и с личности, борещи се срещу религиозната омраза, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още от Свят