Папата призова за мир в Йемен, Сирия и други конфликтни точки

Светият отец призова хората да забравят материализма, ненаситността и трупането на вещи

Папата призова за мир в Йемен, Сирия и други конфликтни точки

Папа Франциск използва своето коледно послание във вторник, за да призове за мир в конфликтни зони като Сирия и Йемен, чието население е изправено пред едни от най-тежките хуманитарни кризи в света.

Папа Франциск отправи коледните си благопожелания в традиционното си послание "Урби ет орби" ("Към града и към света") за братство между хората с различна вяра, раса и идеи. Той призова света да остави настрана "пристрастните интереси", за да се намери политическо решение на войните в Сирия и Йемен и на конфликтите в Украйна и на Корейския полуостров.

Папата заяви, че се надява примирието в опустошения от конфликта Йемен да сложи край на разрушителната война, която е отнела живота на около 10 000 души от 2015 г. насам и е поставила 14 милиона йеменци до ръба на оцеляването.

"Моите мисли са насочени към Йемен, с надеждата, че примирието, постигнато от международната общност, може най-накрая да донесе облекчение на всички онези деца и хора, изтощени от войни и глад," каза той.

Папата също така говори за войната в Сирия, откъдето американският президент Доналд Тръмп е решил да изтегли около 2000 войници.

"Нека международната общност работи решително за политическо решение ... така че сирийският народ, особено всички, които са били принудени да напуснат собствените си земи и да потърсят убежище другаде, да се завърнат, за да живеят в мир в собствената си страна", каза той.

Обръщайки се към десетки хиляди туристи, поклонници и римляни на площад "Св. Петър", светият отец каза, че всеобщото послание на Коледа е, че "бог е добър баща и всички сме братя и сестри".

Без братство, каза папата, "дори най-добрите ни планове и проекти рискуват да бъдат бездушни и празни". Той добави, че "нашите различия не са вредни или опасни, а са източник на изобилие".

Франциск отправи призива си докато тенденциите към национализъм, подхранващи подозрителност към мигрантите и бежанците, стават движеща сила в много европейски държави.

Папата се спря също на преследваните християнски малцинства и на населението, което е жертва на "идеологически, културни и икономически форми на колонизация" или на което не достига храна или достъп до здравеопазване и образование, предаде ДПА.

Папата изрази и надежда, че израелците и палестинците ще възобновят диалога и като поемат по пътя на мира ще сложат край на седемдесетгодишния конфликт, а сирийските бежанци ще се върнат по домовете си, предаде Франс прес.

82-годишният аржентински папа призова също за социална хармония в Никарагуа и Венецуела, държави, измъчени от вътрешнополитически конфликти, предаде Ройтерс.

Мерките за сигурност около Ватикана бяха засилени, в подстъпите към него бяха паркирани военни джипове, а туристите и багажът им бяха проверявани с детектори.
Посланието "Урби ет орби" предлага и опрощаване на греховете, ако присъстваш лично на церемонията или я следиш от разстояние по радиото и телевизията, уточнява ДПА.

По-рано главата на Римокатолическата църква призова в своята литургия за Бъдни вечер хората да забравя материализма, ненаситността и трупането на вещи и да се фокусират върху посланието на празника Рождество Христово, което е послание за любов, за скромност и за милосърдие.

За шести път Франциск отслужва литургията за Бъдни вечер в базиликата Свети Петър във Ватикана. В своята проповед към събралите се богомолци папата каза, че неутолима ненаситност бележи цялата човешка история, дори и в наши дни, когато парадоксално малцина похапват охолно, докато прекалено много хора са лишени от ежедневната си дажба от хляб, нужен им за оцеляване.

Папата призова богомолците да разберат, че животът се подхранва не от предметите, които човек притежава, а от любовта, не от ненаситността, а от милосърдието, не от изобилието, с което да се парадира, а от простота и скромността, която да се брани.

"Трябва де прекрачим отвъд върха на егоизма, не трябва да се плъзгаме в урвите на светското и на консуматорското", пледира още Франциск. "Нека се запитаме: Имам ли действително нужда от много неща, от сложни рецепти за живот? Ще успея ли да изкарам без толкова излишни предмети, за да водя един обикновен живот? Нека се запитаме: На Коледа ще споделя ли моя хляб с онзи, който е лишен от него?", допълни папата.

И докато папата отслужваше литургията във Ватикана, ватиканският държавен секретар Пиетро Паролин беше в Ирак, за да отпразнува Коледа с общността на халдейските католици. Те бяха сред религиозните малцинства, пострадали от вдъхновеното от

Ислямска държава насилие в Ирак, прокудило десетки хиляди хора от домовете им.

В Багдад Паролин се срещна с премиера на Ирак Адел Абдел Махди. Предстои негова визита до Северен Ирак за среща с кюрдските лидери в Ербил, както и посещение в провинция Ниневия, където той ще отслужи литургия в град Каракош.

Споделяне

Още от Общество

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?