Папата призова за премахване на ядрените оръжия

Папата отслужи литургия пред дървената статуя на Дева Мария, оцеляла при ядрената бомба в Нагасаки, сн. ЕПА/БГНЕС

Използването на атомната енергия за военни цели е престъпление, заяви папа Франциск при пристигането си в неделя в Хирошима - японският град, поразен при първата ядрена атака в историята, предаде Франс прес.

"Използването на атомната енергия за военни цели е престъпление днес повече от всякога, и не само срещу човека и негово достойнство, а и срещу всяка възможност за бъдеще в нашия общ дом", изтъкна Светият отец в послание, отправено от Мемориала на мира недалеч от мястото, където на 6 август 1945 г. е хвърлена първата американска бомба.

Папата пристигна от Нагасаки, където почете паметта на жертвите от американската атомна бомбардировка и на хилядите християни, убити заради вярата си при продължили повече от два века гонения в Япония. От мястото, където избухва атомната бомба на 9 август 1945 г., Франциск призова за премахване на ядрените и другите оръжия за масово унищожение. По-късно той отслужи меса пред 35 000 вярващи на бейзболния стадион в града.

Службата бе проведена пред останките от дървена статуя на Дева Мария, спасена от разрушена от атомната бомба през 1945 г. катедрала, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Статуята, която е забележително запазена въпреки атомната експлозия, стоеше на олтара по време на днешната литургия.

"Тази страна познава както малко други унищожението, на което е способен човекът", каза в проповедта си Франциск и припомни както за жертвите на атомната бомбардировка, така и за хилядите християни, избити заради вярата си при продължили над два века гонения в Япония.

Искаме да следваме пътя им, да вървим по стъпките им и смело да изповядаме вярата, че любовта, дарена ни чрез жертвата за нас на разпънатия Христос, може да победи всяка омраза, егоизъм, присмех и изолация, каза Светият отец.

При пристигането си тази сутрин на остро Кюшу, където се намира Нагасаки, аржентинският папа най-напред се помоли мълчаливо под проливния дъжд пред мемориала на жертвите на атомната бомбардировка в Парка на мира, а после положи венец от бели цветя, връчени му от оцелели, посочва Франс прес.

По-късно той положи втори венец пред паметника на 26-те мъченици от Нагасаки, разпнати през 1597 г., в началото на вълната от гонения, на които са подложени християните от японските владетели в течение на повече от две столетия.

Примерът на мисионерите, мъчениците и т.нар. скрити християни, съхранили тайно вярата си жива с поколения, накарал младия свещеник Хорхе Берголио да иска да стане мисионер в Япония.

В понеделник светият отец ще се срещне с пострадали от земетресението с магнитуд 9 и последвалото огромно цунами, които на 11 март 2011 г. отнеха живота на около 18 500 души и причиниха ядрено бедствие с тежката авария в АЕЦ "Фукушима".

Споделяне

Още от Свят