Папата призова за създаване на палестинска държава

Папата призова за създаване на палестинска държава

Папа Бенедикт XVI призова за намирането на двудържавно решение на конфликта между израелците и палестинците в началото на визитата си в Израел. На летище "Бен Гурион" край Тел Авив той бе тържествено посрещнат от висши представители на израелските власти начело с президента Шимон Перес и премиера Бенямин Нетаняху.

Папата ядоса много хора в Израел, след като върна в лоното на Църквата отрекъл Холокоста епископ. ББС отбелязва, че все още има напрежение между църквата и еврейската държава по повод ролята на Ватикана във Втората световна война.

В обръщението си на летище "Бен Гурион" Бенедикт XVI призова за помирение между израелци и палестинци.

"Призовавам заедно с всички официални представители да се проучи всяка една възможност за намиране на справедливо решение на тези значителни трудности и проблеми, така че двата народа да могат да живеят в мир в техните респективни страни със сигурни и международно признати граници", посочи Бенедикт XVI.

Той каза още, че ще се моли за шестте милиона евреи, загинали в Холокоста през Втората световна войни, и призова за борба срещу антисемитизма по света. Бенедикт XVI отправи апел и за свободен достъп до Ерусалим за представителите на всички религии по света.

Президентът Шимон Перес приветства папата и посочи, че визитата му трябва да посее "семената на толерантността и да изкорени семената на фанатизма".

"Уважавам Вашите позиции и Вашите действия да сложите край на насилието и на омразата по света и съм убеден, че диалогът между юдеи и християни ще продължи в духа на пророците", допълни израелският президент.

По време на петдневната си визита в Израел Бенедикт XVI ще се срещне с израелски и палестински политически и религиозни лидери, ще посети християнски, еврейски и мюсюлмански храмове и свети места, и ще отслужи литургии.

Споделяне

Още от Свят