Папата продължава да не носи маска на аудиенция въпреки критиките

Папата продължава да не носи маска на аудиенция въпреки критиките

Папа Франциск описа пандемията като страховита дама, но нито той, нито най-близките му помощници носеха маски на редовната днешна аудиенция, предаде Ройтерс.

В началото на аудиенцията, която се проведе на закрито, светият отец се извини на вярващите, че не слиза от мраморната сцена и не отива при тях.

"Ще стоя тук. Много ми се иска да сляза долу и да ви поздравя поотделно, но трябва да спазваме дистанция", каза папата пред неколкостотин души, почти всички с маски.

"Ако сляза, хората веднага ще се скупчат и това е в разрез с предпазливостта, предпазните мерки, които трябва да спазваме, изправени пред тази дама, наречена Covid, която ни причинява толкова много вреди", каза папата.

Франциск и повече му помощници и преводачи на сцената не носеха маски. Швейцарските гвардейци и официалните фотографи на сцената бяха с маски, но епископите и свещениците, които поздравиха папата в близък контакт, сваляха маските докато се приближаваха до него.

Тринайсет гвардейци и човек от резиденцията, в която живее папата, неотдавна дадоха положителни проби за Covid -19.

Светият отец, на когото като младеж е била отстранена част от белия дроб, стана обект на критики, главно в социалните медии, за това, че не носи маска на обществени места.

На 20 октомври той беше с маска в продължение на няколко часа на религиозна служба в Рим с други религиозни лидери и я свали, само за да произнесе обръщението си.

Миналата събота в частната библиотека на папата нямаше нито един човек с маска, докато Франциск разговаряше с испанския премиер Педро Санчес и неговата делегация.

На вчерашен онлайн брифинг отец Аугусто Зампини - член на комисията, създадена от папата, за да му дава съвети във връзка със социалния ефект на кризата, призна, че Франциск е непоследователен.

Опитваме се да го убедим и почти сме успели, каза отец Зампини.

Споделяне

Още от Коронавирус