Папата провъзгласи четирима нови светци на 83-ия си рожден ден

Папа Йоан Павел Втори отпразнува 83-ия си рожден ден с церемония на площад Свети Петър в Рим, на която канонизира четирима нови светци - двама поляци и двама италианци.

Десетки хиляди поклонници присъстваха на специалната меса на площада, след които и полският президент Александър Квашневски, предаде Би Би Си.

Папата получи поздравления на латински по случай рождения си ден от един от най-близките негови съветници, кардинал Йозеф Рацингер, и бе силно аплодиран от присъстващите, когато пристигна за религиозната служба.

Папата, който страда от болестта на Паркинсон и остър артрит, използва хидравличен стол, който му позволява да изнася месата в седнало положение.

В събота висш представител на Ватикана призна за пръв публично, че Йоан Павел Втори наистина страда от Паркинсон - дегенеративно неврологично разстройство, което затруднява двигателната дейност и говора.

Главата на Римо - католическата църква се готви да отбележи тази година 25-та годишнина от избора му за папа. Той е сред най - дълго служилите папи в историята.

До този момент заболяването на папата беше публична тайна, но за пръв път бе официално признато от висш представител на църквата.

В интервю за Кориере дела Сера кардинал Джовани Батиста Ре, глава на Конгрегацията на епископите, каза:" Ако ние искаме да намерим тайно оръжие, което да му позволи да надмогне възрастта и заболяването от Паркинсон, ние трябва да се молим".

"Той се остави в ръцете на Бога и чувства, че Господ и Богородица са с него по неговия житейски път".

Независимо от сериозните психически ефекти вследствие на болестта, папата се смята за умствено напълно нормален, както винаги.

Преди две седмици папата благослови събирането на половин милион млади хора в Мадрид с думите: "Аз съм млад човек на 83".

Според някои наблюдатели през последните месеци папата преживява нещо като възраждане.

Проф. Ленци, един от водещите невролози в Италия казва, че забелязал колко по-добре изглежда папата през последните месеци и че говорът му е подобрен.

Йоан Павел Втори е фантастичен и позитивен пример за всички хора, каза той пред Би Би Си.

Много често мои пациенти с Паркинсон се срамуват и не искат да се показват пред други хора, които да не забележат един от симптомите на заболяването - треперенето, обяснява професорът. Папата обаче не обръщаше внимание на това преди година, не обръща внимание сега и няма да обръща внимание през следващата година, допълни проф. Ленци.

Следващият месец папата планира своето стотно пътуване в чужбина - в Хърватска. През октомври кардиналите от всички краища на света ще се съберат в Рим, за да отбележат 25-та годишнина от избора му за папа.

Йоан Павел Втори е третият в историята по срок на папстване, ако не се смята самият Свети Петър, за когото не се знае точно колко е живял.

Според наблюдатели, Йоан Павел Втори няма никакво намерение скоро да се пенсионира.

Споделяне

Още от Свят