Папата разказва в нова книга за покушението на площад Св.Петър

В петата си поредна книга папа Йоан Павел Втори за пръв път разказва за емоциите си в първите мигове след покушението срещу него през 1981 г. на площад Св. Петър, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Книгата, озаглавена "Спомени и самоличност: разговори между две хилядолетия", съдържа разговори на главата на Римокатолическата църква през 1993 г. с двама негови близки приятели - политолога Кщищоф Михалски и покойния вече отец Юзеф Тишнер. Тези дни книгата излезе на полски, предстои да бъде издадена на италиански и английски.

Йоан Павел споделя, че още на път за болницата след атентата на площад Св. Петър е казал на секретаря си, че "прощава на убиеца си". Светият отец подчертава убедеността си, че е оцелял, благодарение на божествената намеса на Богородицата от Фатима. Агджа знаеше как се стреля и стреля уверено, стреля отлично, но все едно някои отклони куршума, казва папата. Йоан Павел Втори си спомня и за срещите си след време с атентатора си, който според него разбрал, че над силата да убиваш има друга, по-могъща сила.

Асошиейтед прес отбелязва, че заради близките връзки на България с КГБ след покушението е имало предположения, че в заговора са замесени български агенти. През 2002 година обаче Йоан Павел Втори пожела да сложи край на този въпроси и заяви, че никога не е вярвал в българската връзка, припомня агенцията изявлението на Светия отец, направено по време на посещението му в България.

Освен разказ за преживяното, новата книга съдържа разсъжденията на папата по различни теми, сред които абортите и влиянието на западните културни ценности в страните от Източна Европа. Светият отец предупреждава бившите комунистически страни в Европа да се пазят от "лошите културни модели" на Запада. Според него страните от Централна Европа - включително родната Полша, където католицизмът е силен - не бива да се поддават на влиянието на предимно светски настроената Западна Европа.

Споделяне

Още от Свят