Папата с изненадваща ранна молитва на площад в Рим за страдащите от пандемията

Папата с изненадваща ранна молитва на площад в Рим за страдащите от пандемията

Папа Франциск отиде изненадващо на площад "Испания" в Рим рано тази сутрин, за да се помоли за хората по цял свят, страдащи от пандемията, съобщи Асошиейтед прес.

Молитвата му бе отправена по случай празника на Непорочното зачатие, предаде Франс прес.

По обяд папата обясни от прозореца на Апостолическия дворец, че излизането му сутринта е имало за цел да избегне риска от събиране на големи групи хора. Такива са инструкциите на националните власти, "които трябва да се спазват", подчерта той.

Франциск посети площад "Испания" под проливен дъжд в 7 часа сутринта, като положи бели рози в основата на колоната на Непорочното зачатие, на която има бронзова статуя на Дева Мария. Той се помоли на Дева Мария да бди над всички в Рим и по света, "засегнати от болестта и загубили кураж" и пое обратно към Ватикана след около четвърт час.

С изключение на някои хора, разхождащи кучета, малцина граждани на Рим бяха будни по това време, защото денят, посветен на Дева Мария, е официален празник в Италия.

По традиция този ритуал се изпълнява на 8 декември от средата на миналия век. Той беше отменен официално поради коронавирусната епидемия, отнела живота на над 60 000 души в Италия. По повод празника римските пожарникари поднасят венци от цветя на Дева Мария, като ги издигат с кран до върха на колоната, на 27 метра височина. Венецът бива окачен на едната ръка на статуята и остава там в продължение на година.

Точно преди да изпълнят този ритуал, пожарникарите днес бяха много изненадани да видят как папа Франциск пристига в малък автомобил, се съобщава в техния акаунт в Туитър.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?