Папата събра различни религии в София в молитва за мир

Призив срещу егоизма и безразличието и за диалог, милосърдие и любов, отправи той в кулминацията на визитата си у нас

Папата събра различни религии в София в молитва за мир

Молитва за мир, диалог, милосърдие и любов и призив срещу всички форми на егоизма и безразличието, отправени от папа Франциск в присъствието на духовни водачи от редица други религии, изповядвани в България, увенчаха в понеделник последния ден от посещението му у нас. В сряда рано сутринта главата на Римокатолическата църква заминава за Скопие, където се продължи апостолическото си посещение под надслова "Мир на Земята".

След като благослови бежанци в София, даде първо причастие на деца в Раковски и говори пред католическата общност, Светият отец събра лидерите на еврейската и арменската църкви, на мюсюлманското изповедание, но не е от Българската православна църква. Присъстваха и представители на правителството на столичния площад "Независимост". Над 200 бяха официалните гости на събитието, сред които президентът Румен Радев и министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерите Томислав Дончев, Екатерина Захариева и Марияна Николова, министри, депутати, кметът на София Йорданка Фандъкова и други.

Хиляди граждани и гости на София бяха дошли въпреки дъжда да чуят финалните слова на папа Франциск.

Той призова за активен и укрепен мир срещу всички форми на егоизъм и безразличие, които ни карат да поставяме дребните интереси на някои над неприкосновеното достойнство на човека.

"Мирът изисква и моли да направим от диалога - път, от общото сътрудничество - наше поведение, от взаимното опознаване - метод и критерий, за да се срещнем в това, което ни обединява, да се уважаваме в това, което ни разделя и да се насърчим да гледаме на бъдещето като пространство на възможности и достойнство, особено за бъдещите поколения", каза Негово светейшество.

"Тази вечер сме тук, за да се молим пред тези факли, донесени от нашите деца. Те символизират огъня на любовта, който гори в нас и който трябва да се превърне във фар на милосърдието, фар на любов и мир в средата, в която живеем. Фар, който бихме искали да запали целия свят", каза още Светият отец.

С огъня на любовта ние искаме да разтопим леда на войната, допълни той.

Папата отбеляза, че събитието за мир се преживява при руините на древна Сердика, в София, сърцето на България. "Оттук можем да видим местата за поклонение на различни Църкви и вероизповедания: "Св. Неделя" на нашите православни братя, "Св. Йосиф" на нас - католиците, синагогата на по-големите ни братя - евреите, джамията на нашите братя мюсюлмани и в близост - църквата на арменците", каза той.

"На това място, в продължение на векове, са идвали софиянци българи, принадлежащи към различни културни и религиозни групи, за да се срещнат и разговарят", припомни Светият отец и пожела това символично място да се превърне в свидетелство за мир.

"В този момент гласовете ни се сливат и в унисон изразяват пламенното желание за мир: нека мирът се разпространи по цялата земя! В нашите семейства, във всеки от нас и особено по тези места, където толкова много гласове са били заглушени от войната, задушени от безразличие и игнорирани от смазващото съучастие на заинтересуваните групи", отправи призив папа Франциск.

Събитието за мир започна с песента "Ние сме светът", изпълнена от детска формация. Прозвучаха поздрави и приветствия от представители на вероизповеданията в България.

Беше представена арменска молитва за мир, а еврейската песен "Амин" беше изпълнена от деца от еврейската общност. Имаше също мюсюлмански призив за молитва и евангелистка песен, а самият папа Франциск като представител на католическата общност прочете молитва на Св. Франциск от Асизи. По време на събитието прозвуча и православната молитва "Дядо Господи, прости ме“ по текст на Иван Вазов.

В края на церемонията на площада в небето над София полетяха гълъби и балони в цветовете на българското знаме и знамето на Светия престол.

Споделяне

Още от България