Папата се помоли човечеството да получи мир през годината

Папата се помоли човечеството да получи мир през годината

Човечеството да получи мир през 2013 г. като дар, се помоли папа Бенедикт XVI, който отслужи във вторник традиционната новогодишна празнична меса в базиликата "Свети Петър” в Рим. Около 10 хил. души присъстваха на службата в деня, в който Римокатолическата църква отбелязва Световния ден на мира.

85-годишният папа говори за огнищата на напрежение и на конфронтация, предизвикани от все по-увеличаващото се неравенство между богатите и бедните и от все по-доминиращия егоистичен и индивидуалистки манталитет, който е също една от проявите на нерегламентирания капитализъм.

"Всяка нова година е като пътешествие. С Божията светлина и благоволение може тази Нова година да е пътят на мира за всяка личност, всяка фамилия, всяка страна и за целия  свят”, каза Бенедикт Шестнадесети след месата от прозореца си с изглед към площада "Свети Петър”, където също се бяха събрали десетки хиляди души в слънчевия, но студен 1 януари.

Папата благодари на миротворците по света, казвайки, че те заслужават отплата за работата си, вършейки я неуморно, без очакване на благодарности и въоръжени единствено "с оръжията на молитвата и прошката”.

Споделяне

Още от Свят