Папата се възстановява добре след операцията

Папата се възстановява добре след операцията

Възстановяването на папа Франциск след операцията на дебелото черво върви нормално. Той е спал добре през нощта, след това е станал прав и резултатите от тестовете са добри, предадоха Ройтерс и Франс прес, като цитираха изявление на Ватикана.

Освен това 84-годишният папа е закусил и е прочел няколко вестника, добави говорителят на Светия престол Матео Бруни.

Главата на Римокатолическата църква се подложи в неделя вечерта на тричасова операция за отстраняване на част от дебелото черво. Очаква се той да напусне римската болница "Джемели" след седемдневен престой, ако няма усложнения.

Хирурзите, оперирали папата, първо са извършили лапароскопия - метод, позволяващ инструментите да бъдат вкарани в тялото през малък разрез - но в крайна са прибегнали до традиционните хирургически методи, които са по-инвазивни, съобщиха италиански медии.

Не се е наложила колостомия - процедура, която позволява фекалиите да се дренират в специална торбичка. Папата няма следоперативна треска, общото му състояние е добро, адекватен е и диша без помощ.

Франциск се намира в същата стая на десетия етаж на болница "Джемели", която е била използвана и от папа Йоан Павел Втори, опериран неведнъж там, включително след опита за убийство през 1981 г. и от тумор на дебелото черво през 1992 година.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят