Папата ще дава индулгенции в Туитър

Папата ще дава индулгенции в Туитър

Папа Франциск отново доказа, че обича да е в крак с новите технологии, като обяви, че ще раздава индулгенции чрез социалната мрежа Туитър, предават осведомителните агенции, като се позоват на Ватиканското радио.

Папата ще дава по този начин пълни индулгенции - тоест пълно освобождаване от наказанията, наложени за вече опростени грехове.

По принцип се смята, че специфичния акт на индулгенцията съкращава времето за пребиваване в чистилището на съгрешилите, затова мнозина го наричат на шега пропуск за рая. По традиция този акт се осъществяваше при лична среща на папата с вярващите.

Новината беше съобщена броени дни преди папата да отпътува за Бразилия, за да участва в дните на световната католическа младеж от 23 до 28 юли. За участниците в този форум индулгенциите ще бъдат давани лично, но останалите ще могат да ги получават на акаунта на папата @pontifex. Там те ще могат да следят в режим онлайн ритуалите и благочестивите обреди, отслужени от папата в Бразилия.

Онези от последователите на папата в Туитър, които са се изповядали по-рано, получили са опрощение на греховете и са посещавали месите, ще могат да получат индулгенция.

За три месеца акаунтът на папата в Туитър привлече 7 милиона последователи. Ако тази тенденция се запази, Франциск може да се превърне в конкуренция на всепризнатите лидери в социалната мрежа.

В акаунта Франциск отправя послания на девет езика подобно на предшественика си Бенедикт Шестнайсети - английски, арабски, испански, италиански, латински, немски, полски, португалски, френски.

Най-многочислени са последователите, говорещи испански /2,7 милиона/, следвани от тези, говорещи английски /2,6 милиона/ и тези, говорещи италиански. На последно място са говорещите арабски /68 000/.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?